‘Robotisering zorgt voor veel baanverlies in financiële dienstverlening’

0

Bijna driekwart van de Nederlandse CFO’s (73%) is ervan overtuigd dat robotisering gaat zorgen voor veel minder banen binnen de financiële dienstverlening in Nederland.

Naast dat robotisering veel invloed gaat hebben op de werkgelegenheid, verwachten CFO’s ook dat kunstmatige intelligentie (30%) en de komst van big data (29%) gaan zorgen voor een flinke vermindering in het aantal banen. Een kwart van de CFO’s vindt het dan ook het belangrijkst dat de finance professional van nu zijn aanpassingsvermogen ontwikkelt. Dit blijkt uit de FinTech Barometer van Onguard, een onderzoek onder ruim 300 finance professionals in Nederland.

Minder positief

Hoewel de CFO’s ervan overtuigd zijn dat het aantal banen binnen de financiële dienstverlening drastisch naar beneden gaat, verwachten zij niet dat hun eigen baan op de tocht staat: 90% van de CFO’s weet namelijk zeker dat zijn baan over tien jaar nog steeds bestaat. De finance professionals zijn minder positief over hun eigen toekomst. Ruim een op de drie (34%) denkt dat zijn huidige functie over tien jaar is komen te vervallen. Over de huidige werkgever twijfelen ze echter niet: 90% is ervan overtuigd dat de organisatie waar hij momenteel werkt over tien jaar nog steeds overeind staat.

Andere banen

Marieke Saeij, CTO bij Onguard, is het eens met de CFO’s, maar verwacht ook dat er veel banen voor in de plaats komen: “Natuurlijk zien we door de komst van bijvoorbeeld robotisering en kunstmatige intelligentie dat banen verdwijnen. Financiële dienstverleners veranderen en fungeren meer en meer als platform waarop diensten bij elkaar komen om de consument de beste service te kunnen verlenen. Administratieve processen worden steeds meer geautomatiseerd en dat betekent dat er aan de backoffice-kant van organisaties minder mankracht nodig is. Dit wil echter niet zeggen dat deze mensen niet van grote waarde kunnen zijn in een andere functie. Kunstmatige intelligentie is software en kan bijvoorbeeld niet zonder data. Softwareprogrammeurs en data-analisten worden dankzij de komst van nieuwe technologieën onmisbaar.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.