Risicogroep aflossingsvrije hypotheek gedaald tot 5,9%

0

Banken zien twee jaar na de start van de publiekscampagne ‘Word ook aflossingsblij’ dat de risico’s rond aflossingsvrije hypotheken afnemen. Het percentage klanten met een aflossingsvrije hypotheek dat potentieel een hoog risico loopt is in 2020 gedaald van 8% naar 5,9%.

Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB). De groep klanten met een aflossingsvrije hypotheek die potentieel een laag risico loopt doordat hun aflossingsvrije schuld ten opzichte van de waarde van de woning lager is dan 50%, steeg van 70% in 2018 naar bijna 84% in 2020.

Actie ondernomen

Inmiddels hebben de banken met bijna 144.000 klanten, voornamelijk uit de hoogste risicogroep, de aflossingsvrije hypotheek doorgenomen en getoetst of de lasten ook in de toekomst betaalbaar zijn. Bij 31% bleek dat zij maatregelen moeten nemen om de lasten ook in de toekomst betaalbaar te houden. Bijna 10.000 klanten uit deze groep hebben dat inmiddels gedaan. Ook klanten die nog niet zijn benaderd voor een informerend gesprek kwamen in actie. In totaal hebben bijna een half miljoen mensen maatregelen genomen door af te lossen, hun hypotheek om te zetten of door spaargeld op te bouwen.

Banken blijven klanten benaderen

Banken zijn zeer tevreden over de resultaten maar houden zorgen over de groep mensen die weet dat ze straks hun woonlasten mogelijk niet kunnen betalen, maar nog geen maatregelen treft. Daarom hebben banken de aanpak onderdeel gemaakt van hun vaste dienstverlening en zullen zij de komende jaren doorgaan met het benaderen van klanten, schrijft de NVB.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.