Risico inkomensverlies in de spotlights gezet

0

Adfiz, BNP Paribas Cardif en Scildon gaan samen met financieel adviseurs aandacht vragen voor de risico’s overlijden, baanverlies en arbeidsongeschiktheid. Met korte video’s, infographics en ansichtkaarten willen ze consumenten helpen het gesprek hierover aan te gaan.

“Te vaak betekent overlijden, baanverlies of arbeidsongeschiktheid dat een huishouden al snel de maandlasten niet meer kan opbrengen”, zeggen de initiatiefnemers. Met meer aandacht voor de eigen financiën is dit niet altijd nodig en daarom hebben Adfiz, BNP Paribas Cardif en Scildon de krachten gebundeld. “Liefst 75.000 huishoudens komen al binnen drie maanden in betaalproblemen als een inkomen zou wegvallen. Jaarlijks komen 25.000 gezinnen in de financiële problemen door het overlijden van een kostwinner.”

Daarbij wordt ook gerefereerd aan een onderzoek van Wijzer in Geldzaken waaruit blijkt dat 60% van de huizenbezitters en 31% van de huurders een verzekering hebben om de financiële gevolgen van overlijden op te vangen. Tegen inkomensverlies als gevolg van arbeidsongeschiktheid en werkloosheid heeft minder dan 5% van de huizenbezitters zijn hypotheek verzekerd, terwijl de terugval ondanks het sociaal vangnet te groot kan zijn om bestaande (vaste) maandlasten te kunnen blijven betalen.

Inzicht en bewustwording

Volgens Adfiz-directeur Enno Wiertsema moeten mensen de confrontatie met zichtzelf durven aan te gaan. “Naar jezelf toe heel eerlijk antwoorden op vragen zoals: wat wil ik kunnen blijven doen? Hoe belangrijk is het dat ik hier kan blijven wonen? Welk inkomen valt er mogelijk weg? Hoe groot is mijn buffer echt? Een reëel risico goed inschatten is lastig voor veel mensen. En de oplossing vraagt om meer dan online rekentools of even een polis sluiten. Het begint echt bij bewustwording en inzicht. Adviseurs zijn bij uitstek in staat die spiegel voor te houden.”

Stappenplan

De drie organisaties schetsen een 5-stappenplan voor adviseurs en hun klanten om met deze risico’s aan de slag te gaan.

  • Stap 1: Bereken wat je nodig hebt elke maand.
  • Stap 2: Bekijk wat de financiële gevolgen zijn als jou iets overkomt.
  • Stap 3: Bekijk of je het zelf op kunt vangen en voor hoe lang.
  • Stap 4: Bekijk of je het (gedeeltelijk) kunt verzekeren en wat dat kost.
  • Stap 5: Bepaal wat voor jou de beste keuze is.

Het stappenplan, de korte video’s, infographics en ansichtkaarten zijn hier te bekijken.

Financiële risico’s in kaart brengen

Een adviseur doet meer dan alleen een hypotheek en een verzekering adviseren/regelen, de adviseur brengt ook de financiële risico’s in kaart waar klanten zelf te weinig bij stilstaan of die ze voor zich uitschuiven. Dat zegt Ingrid Oudhuis, directeur Businessline Particulier bij Scildon. “Dat is ook een maatschappelijke waarde van de financieel adviseur. De financiële impact van overlijden voor de nabestaanden is zo’n onderwerp. Of het nu gaat om jongeren in dure huurwoningen of gezinnen in koopwoningen, waarbij het inkomen van beide partners nodig is om de woonlasten te kunnen betalen. De zekerheid van de alimentatie die wegvalt of in een zakelijke setting het onverwacht overlijden van een partner in het bedrijf. Met het ontwikkelde stappenplan kan de adviseur samen met zijn klanten deze financiële risico’s in kaart brengen en hen adviseren over een passende oplossing.”

Hoge woonlasten

Marieke van Zuien, CCO van BNP Paribas Cardif België en Nederland, wijst op de extra risico’s in de huidige huizenmarkt. “Zeker nu er vaak wordt overboden en grotere risico’s worden genomen, is het erg belangrijk dat consumenten de impactvolle risico’s met hun adviseur bespreken. De gevolgen van ziekte, overlijden of werkloosheid kunnen enorm zijn. Consumenten onderschatten deze risico’s vaak. Daarom is het van essentieel belang om zorgvuldig met de adviseur te bepalen op welke manier de klant zich financieel voorbereidt op die mogelijke situaties.”

Foto: Enno Wiertsema, Marieke van Zuien (inzet) en Ingrid Oudhuis starten de campagne.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.