Rijke ouder verhult omvang startersprobleem

0

Het aantal jonge huizenkopers in de leeftijd tot 25 jaar is in 2019 met 61,8 procent gestegen in vergelijking met 2018, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. De opmars van deze groep huizenkopers is volgens de hypotheekketen mede te danken aan de financiële steun die zij krijgen van ouders.

Volgens De Hypotheker kon ruim 94 procent van de jonge huizenkopers in 2019 een woning kopen tussen de 100.000 en 300.000 euro, omdat ze eigen middelen inbrachten. Uit cijfers van hypotheekketen blijkt dat voor 62 procent van het aantal starters die een woning tussen 100.000 en 300.000 euro kopen, geldt dat tot 10 procent van de totale koopsom uit eigen middelen bestaat. 14 procent zet tot 20 procent eigen middelen in. Voor bijna 8 procent is dit 30 procent en ruim 10 procent van de jonge huizenkopers legt een nog groter deel van de totale koopsom zelf in.

Overbieden

Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker, stelt dat jonge huizenkopers vaak niet zonder financiële steun van hun ouders kunnen instromen op de huizenmarkt. “Je kunt tegenwoordig nog maar 100 procent van de woningwaarde lenen, waardoor er hoe dan ook zo’n 5 procent aan kosten bijkomen. Bij een woning van 250.000 euro is dat al zo’n 12.500 euro. De huizenprijzen zijn dusdanig hoog dat jonge huizenkopers vaak genoodzaakt zijn om bovenop deze bijkomende kosten nog meer eigen middelen in te brengen om de financiering rond te krijgen. Bovendien is overbieden eerder regel dan uitzondering op de oververhitte huizenmarkt, waardoor ook hiervoor extra eigen geld nodig is om kans te maken op een woning.”

Tweedeling

Deze ontwikkeling brengt tevens een pijnlijk punt aan het licht, zegt Luiten. “Niet iedereen heeft dit geld zomaar beschikbaar, waardoor alleen starters met vermogende ouders nog in aanmerking komen voor een huis. De stijging van het aantal jonge huizenkopers lijkt positief, maar verhult dat de positie van starters eigenlijk alleen maar zorgelijker wordt.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.