Rijbewijs stopt telefoonverslaving jongeren niet

0

Drie op de vijf jongeren die aangeven FOMO (Fear Of Missing Out – angst om iets te missen) te ervaren, zijn de afgelopen twee jaar betrokken geraakt bij een gevaarlijke verkeerssituatie of een verkeersongeval, blijkt uit onderzoek van Interpolis. Dat worden er meer als we nu niets doen.

Dat denkt Chantal Vergouw, directievoorzitter van Interpolis. “De fietsers van vandaag zijn de automobilisten van morgen. Er groeit daarom, als we er niets aan doen, een generatie automobilisten op die een risico vormen voor de verkeersveiligheid.”

Ruim 40% van de jongeren die in het onderzoek FOMO zegt te ervaren, heeft dit gevoel de afgelopen twee jaar zien toenemen. Bijna de helft geeft aan dat ze dit gevoel graag minder willen hebben. Het toenemende gevoel van FOMO onder jongeren en het gebruik van de mobiele telefoon zorgt voor een groeiend probleem voor de verkeersveiligheid, concluderen de onderzoekers. “Ondanks de zorgwekkende cijfers over gevaarlijke verkeerssituaties denkt een derde van de jongeren nog steeds dat de kans zeer klein is dat zij bij een verkeersongeval betrokken raken door het gebruik van de mobiele telefoon. Van de jongeren die door het gebruik van hun mobiele telefoon betrokken zijn geweest bij een verkeersongeval of gevaarlijke verkeerssituaties, geeft de helft aan spijt te hebben van het gebruik van de mobiele telefoon in het verkeer.”

MisNiks campagne

Met het stijgend aantal dodelijke verkeersongelukken is het bittere noodzaak om de bron van veel verkeersongelukken (afleiding door de telefoon) nog intensiever te bestrijden. De verzekeraar start daarom de MisNiks-campagne met singer-songwriter Danique. Vergouw: “In deze campagne horen en zien we de mooie en bijzondere momenten uit het leven van jongeren. Wij willen hiermee jonge mensen laten zien dat één appje in het verkeer ervoor kan zorgen dat je jezelf en je familie en vrienden een leven kan ontnemen, met allerlei markante momenten.”

De campagne wordt afgetrapt met een film die de urgentie van het niet gebruiken van de telefoon in het verkeer aan moet jagen. Op een manier die past bij de belevingswereld met de jongeren en met muziek die daarbij hoort.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.