Resultaat Donatus gedaald vanwege extreme wateroverlast

0

Donatus Verzekeringen gaat over het verslagjaar 2021 nagenoeg het gehele resultaat van 10 miljoen euro aan haar leden teruggeven. Dit komt overeen met 30% premierestitutie. Door met name de hoge schadelast, waaronder de extreem hoge waterschadelast, viel het nettoresultaat ten opzichte van 2020 4,7 miljoen euro lager uit.

Volgens de verzkeraar van kerken en monumenten compenseerde een positief netto beleggingsresultaat van 3,6 miljoen euro méér dan in 2020 een deel van de hoge schadelast.

Vol vertrouwen

In een reactie op het jaarverslag zeggen directieleden Alphons van der Voorn en Rinke Eigenhuis de toekomst van Donatus vol vertrouwen tegemoet te zien, ondanks een lager voorgenomen restitutiepercentage van 30% vergeleken met 40% de afgelopen vijf jaar: “2021 was een hectisch jaar. We werden geconfronteerd met de hoogste waterschade ooit in onze geschiedenis. We hebben een tweede jaar van de covid-19-crisis doorgemaakt. Het belangrijkste is echter dat we succesvol een veelomvattend, complex en noodzakelijk intern veranderprogramma van mensen, producten en ICT-systemen hebben afgerond. Daarom kijken we met trots terug op een jaar waarin we de dienstverlening aan onze leden over de breedte gezien op een gewenst niveau hebben weten te houden. Ook gaat de ledeninstroom door. In 2021 zijn meer dan 250 monumenteneigenaren lid geworden, met meer dan 600 monumenten. Het aantal verzekerde gebedshuizen is door de komst van zowel nieuwe kerkgenootschappen als eigenaren van herbestemde kerken zelfs licht gegroeid tot 4.700.”

Schadelast en beleggingen

Voor Donatus was 2021 een ongunstig schadejaar. De bruto schadelast in 2021 bedroeg 15 miljoen euro. “De voor ons grootste waterschadelast ooit bedroeg over het gehele jaar 2021 maar liefst 8,2 miljoen euro ten opzichte van € 0,7 miljoen in 2020. Zo bedroeg de extreme wateroverlast in Zuid-Limburg circa 6 miljoen. Een andere grote schade van bruto meer dan 2 miljoen betrof een brand in een rijksmonumentale kerk in het eveneens Zuid-Limburgse Noorbeek. Door een positief netto beleggingsresultaat van 7 miljoen euro, 3,6 miljoen méér dan in 2020, kon een deel van de hoge schaden eigen rekening van 13,8 miljoen euro worden gecompenseerd”, aldus de directie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.