Restitutiepolis wordt steeds duurder

0

Eergisteren was de laatste dag dat zorgverzekeraars de premies voor het komende verzekeringsjaar bekend konden maken. Gemiddeld stijgen de zorgpremies volgend jaar met 2%. Opvallend is volgens MoneyView dat bij restitutie- en combinatiepolissen de premies harder stijgen dan bij naturapolissen, namelijk met bijna 3% tegen 1,6%. Een gemiddelde restitutiepolis is daardoor in 2020 maar liefst 11% duurder dan de natura-variant.

MoneyView: “Het beeld wordt echter vertekend door de verlaging van de maximaal toegestane collectiviteitskorting van 10 naar 5%. Een van de belangrijkste redenen voor die verlaging was dat dergelijke kortingen betaald leken te worden uit een opslag op de premie voor alle verzekerden, terwijl de kortingsmogelijkheid vooral bedoeld was om efficiencyvoordelen aan de verzekerden terug te geven. De minister lijkt nu gelijk te krijgen. Bij 20% van de polissen daalt komend jaar de premie, oplopend tot -4,6%. Producten die niet in een collectief kunnen worden gesloten, laten daarentegen bijna allemaal een premiestijging zien, met als uitschieter een stijging van 7,8%. Uiteindelijk zal twee derde van de Nederlanders komend jaar duurder uit zijn, waarbij vooral het wegvallen van een deel van de collectiviteitskorting zwaar aantikt.”

Premieverschillen

De onderlinge premieverschillen blijven groot. De duurste variant blijkt zo’n 23% duurder dan de goedkoopste, zowel voor natura- als restitutiepolissen. Als u hier klikt, ziet u een overzicht van de maandpremies voor 2020. De goedkoopste aanbieder van een naturapolis is Zekur, de goedkoopste restitutiepolis wordt aangeboden door Ohra.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.