Reserves DSW uitgeput, zorgpremie omhoog

0

In 2021 bedraagt de premie van de basisverzekering voor DSW-verzekerden 124,50 euro per maand. Dit betekent een premiestijging van 6,50 euro. De premiestijging wordt veroorzaakt door de groei van de zorgkosten en doordat DSW niet langer vanuit de reserves de premiestijging kan dempen.

De belangrijkste redenen voor de groei van de zorgkosten zijn volgens de zorgverzekeraar de loon- en prijsstijgingen in de zorg en een toenemend gebruik van dure, vaak innovatieve, specialistische geneesmiddelen. Deze kosten zijn goed voor 4,50 euro van de premiestijging.

Geen verdere afbouw reserves

Om de huidige premie te kunnen bekostigen onttrekt DSW op maandbasis twee euro per premiebetaler aan de reserves. Daarmee kon voor 2020 de premiestijging beperkt blijven. Gelet op de reservepositie van DSW is er geen ruimte om de reserves in 2021 opnieuw af te bouwen. Dit verklaart de resterende twee euro van de premiestijging. DSW Zorgverzekeraar is een Onderlinge Waarborgmaatschappij zonder winstoogmerk.

Eigen risico onder wettelijk niveau

Het eigen risico blijft voor DSW-verzekerden gehandhaafd op 375 euro en blijft daarmee 10 euro lager dan wettelijk is bepaald. Door een lager eigen risico te hanteren, wil de zorgverzekeraar duidelijk maken voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieke en gezonde mensen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.