Reorganisatie Volksbank kost banen

0

De Volksbank – labels SNS, ASN Bank, BLG Wonen en RegioBank – heeft de hypotheekportefeuille vorig jaar als gevolg van fors hogere aflossingen met 0,4 miljard euro zien teruglopen tot 47,8 miljard euro. Aan nieuwe hypotheekproductie kwam er 5,9 miljard euro binnen (2019: € 5,5 mld).

Netto mochten de banklabels vorig jaar 89.000 nieuwe betaalrekeningklanten verwelkomen, waarmee het totaal uitkomt op 1,7 miljoen. Het totaal aan particulier spaargeld nam met 3,7 miljard euro toe tot 42,1 miljard euro. De nettowinst van 174 miljoen euro valt 37% lager uit ten opzichte van 2019 (€ 275 miljoen). Reden hiervoor zijn de bijzondere waardeverminderingen van financiële activa die met 38 miljoen euro fors hoger uitvallen als gevolg van de Covid-19 pandemie. Maar ook een reorganisatievoorziening van 45 miljoen euro voor de uitvoering van de nieuwe strategie 2021-2025.

Reductie aantal arbeidsplaatsen

De organisatie gaat de komende jaren over op één uniforme agile organisatiestructuur en manier van werken. Met zelfstandige, integraal verantwoordelijke (klant)teams als kern van de organisatie. Hierdoor moeten producten en diensten eerder voor klanten beschikbaar komen en wordt de klantrelatie met zowel particuliere als zakelijke klanten versterkt.

Tegenover het klantgerichter, efficiënter en effectiever werken staat een te verwachten reductie van 400-500 arbeidsplaatsen in de periode 2021- 2023. De Volksbank zal de betreffende medewerkers zorgvuldig begeleiden door middel van (om)scholingstrajecten en zo veel mogelijk mensen van werk naar werk brengen. Hier wordt de voorziening van 45 miljoen euro voor gebruikt. Parallel aan deze reductie zullen de komende jaren als gevolg van de aangescherpte strategie ook nieuwe medewerkers met voor de strategie benodigde kennis en vaardigheden worden aangetrokken. Hoeveel arbeidsplaatsen dit betreft hangt mede samen met het groeitempo.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.