Renteverlaging treft ook kinderspaarrekening

0

De kaalslag in spaarrentes treft ook spaarrekeningen van kinderen. Dat constateert vergelijkingssite Geld.nl. SNS Bank verlaagt de rente op haar Zilvervlootspaarrekening van 2,3 naar 2,2%. Rabobank sneed vorige week in de jeugdspaarrentes, evenals Argenta en ASN Bank.

De gemiddelde rente op een jeugdspaarrekening bedroeg in januari van 2012 nog ruim 2,5%. Dit is de laatste weken gedaald tot ongeveer 2,1%. “Het is bijzonder als banken hun rentes voor jeugdsparen verlagen, omdat de rentes op kinderspaarrekeningen doorgaans erg stabiel zijn”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “De bedragen die maximaal gestort mogen worden op een jeugdspaarrekening zijn altijd lager dan op gewone spaarrekeningen bij banken. Omdat het dus om een lager bedrag aan spaargeld gaat, is het voor banken minder noodzakelijk de rentes op jeugdspaarrekeningen direct te laten meebewegen met de lage marktrentes.”

Daar komt bij dat geld op een jeugdspaarrekening doorgaans voor langere tijd op de rekening staat. Omdat banken langer over het geld kunnen beschikken, kunnen zij hierop ook hogere rentes vergoeden dan op een reguliere variabele spaarrekening. “We zijn nu echter in een situatie beland waarin de marktrentes voor kortlopend geld, dat tot 1 jaar uitgezet kan worden, hoger liggen dan voor geld dat 1 tot 4 jaar kan worden uitgezet”, licht Bulthuis toe. “Hierdoor zien banken zich genoodzaakt ook de rentes voor spaargelden waar ze langer over kunnen beschikken te verlagen. Dat zagen we de afgelopen maanden al bij de deposito’s met looptijden tot en met 4 jaar en nu dus ook bij de rentes voor jeugdsparen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.