Renteverhogingen zorgen voor drukte in januari

0

December luidde 2021 met een record uit, januari luidt 2022 met 54.559 HDN-hypotheekaanvragen (+38% t.o.v. januari 2021) op dezelfde wijze in. Door de aangekondigde renteverhogingen is het opnieuw aanpoten geblazen op de hypotheekkantoren en bij geldverstrekkers.

Ongeveer 85% van de hypotheekaanvragen in Nederland verloopt via het HDN-netwerk. De opnieuw forse stijging in het aantal hypotheekaanvragen komt volgens HDN bijna volledig voor rekening van de oversluiters en mensen die een tweede hypotheek afsluiten. De kopersmarkt is in januari goed voor 22.335 hypotheekaanvragen en de niet kopersmarkt (oversluitingen en tweede hypotheken) noteerde de resterende 32.224 hypotheekaanvragen.

Uit de data van HDN blijkt verder dat het aantal hypotheekaanvragen op de kopersmarkt ten opzichte van vorig jaar met 2% licht is gestegen. Vergeleken met het gemiddelde van de afgelopen vier jaar is het aantal hypotheekaanvragen op de kopersmarkt echter 3% gedaald.

Recordjaar 2021

HDN registreerde in 2021 niet eerder zoveel hypotheekaanvragen: 562.655, een stijging van 5,1% ten opzichte van 2020. Dit wordt veroorzaakt door de enorme groei van 28,3% in het aantal over- en bijsluitingen (tweede hypotheken) naar 297.192 aanvragen.

Hypotheekrente begint aan tweede stijgingscurve

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.