Renteverhogingen op lange termijndeposito’s

0

In het derde kwartaal zijn bij de dagelijks opvraagbare spaarrekeningen alleen renteverlagingen doorgevoerd. Bij de lange termijndeposito’s daarentegen zijn er wel verschillende renteverhogingen geweest, blijkt uit de Spaarrente Barometer Q3 van MoneyView.

Bij de renteverhogingen die in het derde kwartaal van dit jaar zijn doorgevoerd, valt wel iets op. Die hebben allemaal plaatsgevonden bij spaarproducten van buitenlandse aanbieders, die via het online spaarplatform Raisin in Nederland worden aangeboden. De stijging van de rente loopt in de onderzochte periode uiteen van 0,03% tot en met 0,25%.

Drukke zomermaand

Met name in juli werden veel rentewijzigingen doorgevoerd. In totaal vonden 24 van de 31 wijzigingen in de maand juli plaats. Gedurende dit kwartaal zijn er drie aanbieders geweest die de rente tot twee keer toe hebben verlaagd. Begin oktober kwam de gemiddelde rentevergoeding voor dagelijks opvraagbare spaarrekeningen uit op 0,05%. Hiermee is het gemiddelde in de eerste negen maanden van dit jaar met circa 30% gedaald. Inmiddels heeft twee derde van de aangeboden dagelijks opvraagbare spaarrekeningen een rente van 0,02% of lager. De hoogste rente (0,35%) wordt op dit moment vergoed bij de Franse Renault Bank Spaarrekening.

Buitenlandse spaarbanken

De hoogst verkrijgbare spaarrente bij lange termijndeposito’s met een looptijd van 1 jaar (0,70%) wordt aangeboden door de Letse Rietumu Bank. Dit product wordt pas sinds begin september aangeboden op de Nederlandse spaarmarkt. Bij een looptijd van 5 jaar wordt de hoogste rente aangeboden door zowel Rietumu Bank als het Tsjechische J&T Banka, te weten 1,20%. Het hoogste rentetarief bij een looptijd van 10 jaar (1,50%) wordt vergoed door zowel de Estse Bigbank als de Italiaanse CiviBank. Op het spaardeposito van Bigbank na worden alle spaardeposito’s met de hoogste rente aangeboden door online spaarplatform Raisin.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.