Renteverhogingen leiden tot aanvraagpiek hypotheken

0

De aangekondigde verhogingen van de hypotheekrente hebben de laatste twee weken gezorgd voor een heuse hausse in hypotheekaanvragen. Sterker nog, beide weken eindigden zelfs in de top vijf van weken met het hoogste aantal aanvragen (HDN, sinds 2011), meldt De Hypotheekshop.

In die top vijf staan ook twee weken uit maart/april vorig jaar, ten tijde van de eerste lockdown. De top vijf wordt gecompleteerd door week 46 uit 2016, de week na het winnen van de Amerikaanse presidentsverkiezingen door Donald Trump. Bij alle vijf de weken waren verhogingen van de hypotheekrente de oorzaak van de aanvraagpiek.

Oplopende verwerkingstermijnen

De Hypotheekshop: “Hoewel er in alle categorieën een toename meetbaar is, laten vooral oversluiters en doorstromers (op zoek naar een volgende koopwoning) de laatste twee weken een stijging zien (beide ruim 50%). Consumenten doen er goed aan de komende maanden rekening te houden met oplopende verwerkingstermijnen en – indien mogelijk in deze krappe woningmarkt – te zorgen voor een financieringsvoorbehoud van zeker 4 tot 6 weken. Vorig jaar in het tweede kwartaal kampte een groot deel van de geldverstrekkers maandenlang met achterstanden als gevolg van de enorme aanvragenstroom uit de eerste weken van de corona-uitbraak.”

Grote verschillen tussen aanbieders

“Als we de rentewijzigingen van de 40 geldverstrekkers nader bekijken, dan zien we grote verschillen”, zegt De Hypotheekshop. “Er zijn aanbieders die de rente niet of nauwelijks hebben verhoogd. Daarnaast zijn er geldverstrekkers die alleen bepaalde renteperioden hebben aangepast (bijvoorbeeld 20 jaar vast, of de tarieven zonder NHG). Wat opvalt is dat de grootbanken wél over de hele linie hebben verhoogd en ook wat meer dan gemiddeld. Zij hebben grote hypotheekportefeuilles en lijken alvast voor te sorteren op de hogere kapitaalvereisten voor hypotheken die DNB stelt per 1 januari aanstaande. De toezichthouder acht de invoering van een “ondergrens voor de risicogewichten van hypotheken” noodzakelijk met het oog op de steeds verder stijgende huizenprijzen. Aan het begin van de pandemie was de invoering van een ondergrens uitgesteld, maar DNB wil niet langer wachten. De maatregel leidt tot een kostenstijging voor banken.”

Vergelijking perioden van renteverhogingen

De Hypotheekshop: “De afgelopen maanden is de rente op overheidsleningen opgelopen. Als gevolg van de gestegen inflatie verlangen beleggers een hogere rentevergoeding. Daarnaast wordt er rekening gehouden met het afbouwen en stopzetten van de opkoopprogramma’s van de centrale banken, wat eveneens zal leiden tot een hogere kapitaalmarktrente. Zowel Klaas Knot (president DNB) als ABN Amro gaf vorige week aan er daarom van uit te gaan dat de hypotheekrente – afgeleide van de marktrente – de komende tijd licht kan stijgen. Knot verwacht dat de rente op lange termijn niet meer boven de 3 à 4% zal komen. De rente daalt al veertig jaar door vergrijzing en digitalisering, waardoor er meer wordt gespaard en minder wordt geïnvesteerd.”

Renteverhogingen

“De langjarige trend van een dalende rente, (ondanks corona) goede economische vooruitzichten en de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt, lijken ervoor te zorgen dat de perioden van renteverhogingen de laatste jaren korter en beperkter zijn geworden. Een op termijn licht oplopende hypotheekrente lijkt op dit moment realistisch. We verwachten geen renteschok, daarvoor is de strijd om marktaandeel te hevig. Recent werden al weer de eerste voorzichtige renteverlagingen doorgevoerd”, aldus De Hypotheekshop.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.