Rentevaste periodes zoeken elkaar op

0

Het verschil tussen de gemiddelde 20- en 30-jaarsrente bij 100% marktwaarde, is met 0,09% niet eerder zo klein geweest, blijkt uit cijfers van De Hypotheker. De hypotheekrentes van verschillende rentevaste periodes kruipen momenteel steeds dichter naar elkaar toe.

De Hypotheker geeft aan dat het voor huizenkopers hierdoor toch gunstiger kan zijn te kiezen voor een iets hogere rente, om langer verzekerd te zijn van stabiele maandlasten.

“De gemiddelde hypotheekrente laat voor het eerst sinds begin januari weer een lichte stijging zien. Dit is waarschijnlijk het gevolg van het recente besluit van de Europese Centrale Bank (ECB) om de rente met 0,5% naar 2,5% te verhogen om de hoge inflatie te beteugelen. Bovendien kondigde de centrale bank aan dat zij de rente in maart verder zal verhogen om de inflatie in de eurozone onder controle te krijgen. Dit heeft tot gevolg dat de kortlopende hypotheekrentes nu weer evenredig meestijgen. Vooralsnog verwachten wij – op basis van informatie waarover we nu beschikken – op korte termijn ook een gelijkblijvend tot licht opwaarts niveau van de lange hypotheekrente”, aldus De Hypotheker in een toelichting op de nieuwe cijfers.

Het kan meerdere kanten op

Op langere termijn is het allemaal wat lastiger te voorspellen, zegt Menno Luiten, commercieel directeur van De Hypotheker: “We verwachten dat de variabele rente door de renteverhogingen van de ECB verder zal stijgen; voor de langere rentevaste periodes zijn de vooruitzichten onzekerder. Dit is onder meer afhankelijk van de kapitaalmarktrentes, die vooralsnog een grillig verloop laten zien. Daarnaast is de inflatie nu nog hoog, maar kunnen prijsstijgingen door de groeivertraging op den duur worden getemperd. Dit kan ertoe leiden dat de ECB er tegen het einde van het jaar voor kiest de rente weer te verlagen en de stijging van de hypotheekrente uiteindelijk weer zal afvlakken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.