Rentestijging stuwt dekkingsgraden omhoog

0

De indicatieve gemiddelde dekkingsgraad van de Nederlandse pensioenfondsen is ondanks slechte aandelenrendementen gestegen naar 123% in september. De stijging wordt veroorzaakt door de aanhoudende rentestijging.

Dat blijkt uit de Pensioenthermometer van Aon. De indicatieve beleidsdekkingsgraad, gebaseerd op de gemiddelde dekkingsgraad van de afgelopen twaalf maanden, steeg in september naar 121%.

Ruzie ligt op de loer

Frank Driessen (foto), CEO Wealth Solutions, Aon Nederland: “Inmiddels tekent het landschap voor wat betreft de Wtp zich steeds verder af. Fondsen maken duidelijk wanneer ze overgaan en onder welke voorwaarden. Het jaar 2026 blijkt het meest populair. Nu die richtingen helder worden en fondsen er financieel wat beter voorstaan, begint aan veel tafels de discussie over de verdeling van de buffers. Bij veel sociale partners hebben zich inmiddels ook de verenigingen van gepensioneerden gemeld om het hoorrecht op het transitieplan uit te oefenen. Alle partijen vinden dat zij recht hebben op de buffers. De werkgevers voor de compensatie van de afschaffing van de doorsneepremie en de gepensioneerden voor het gemis aan indexatie. Uiteindelijk moet er sprake zijn van een evenwichtige transitie. Dat betekent dat er voor alle partijen wat in moet zitten. Realiseer je ook dat bij niet overgaan de buffers niet uitgedeeld worden, dus dat je er met elkaar uit moet komen. Ruzie ligt op de loer. Verplaats je eens in de andere partij en formuleer waaraan de uitkomst moet voldoen. Dit kan helpen om begrip voor elkaars standpunten te krijgen. Voor adviseurs is dit een uitdagende tijd. Als goede adviseur moet je dit soort discussies in goede banen kunnen leiden.”

Evenwichtigheid

“Zowel sociale partners moeten in het transitieplan de evenwichtigheid van de transitie beoordelen, als het pensioenfonds dat, dat bij de opdrachtaanvaarding moet doen. Het verantwoordingsorgaan moet hier ook naar kijken. Evenwichtigheid is een thema, waar alle partijen naar moeten kijken en hoe doe je dat op een objectieve manier? Wij adviseren om van tevoren na te denken over een normenkader”, zegt Driessen. “Op die manier kun je de besluitvorming objectiveren en is voor diverse partijen vooraf duidelijk hoe een en ander beoordeeld zal worden.”

Transitieplan

Inmiddels is het eerste transitieplan publiek bekend, namelijk het transitieplan van de cao-partijen van BPF Vervoer. Daarnaast heeft DNB het invaarsjabloon gepubliceerd dat fondsen in moeten dienen voor de transitie. Driessen: “Dit geeft idee bij en richting voor wat er allemaal bij deze transitie komt kijken. Uitvoerders publiceren routeboekjes over de overgang naar het nieuwe contract. Duidelijk wordt dat er het nodige komt kijken bij de transitie en specifiek bij het vullen van het transitieplan. De deadline hiervoor is 1 januari 2025. Rekening houdend met hoorrecht, achterbanraadplegingen, betekent dat, dat er de komende maanden veel moet gebeuren bij de sociale partners. De druk op de sector is onverminderd groot. De uitdaging is om snelheid niet ten koste te laten gaan van de zorgvuldigheid. Het is daarom van belang om voldoende capaciteit vrij te maken en de risico’s in beeld te brengen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.