Rentes lange termijndeposito’s stijgen

0

Het beeld bij rentewijzigingen voor dagelijks opvraagbare spaarrekeningen (DOS) is in het eerste kwartaal van 2022 ongewijzigd gebleven. Er hebben weinig wijzigingen plaatsgevonden en als die er waren, betrof het hoofdzakelijk verlagingen. Bij de lange termijndeposito’s (LTD’s) daarentegen zijn in de eerste drie maanden van dit jaar weer meer renteverhogingen geregistreerd dan het laatste kwartaal van vorig jaar.

Dat schrijft MoneyView bij de presentie van de Spaarrente Barometer over het eerste kwartaal 2022. In die periode zijn slechts tien rentewijzigingen geregistreerd bij DOS. “Dit aantal is ongeveer hetzelfde als in het laatste kwartaal van vorig jaar. Vergeleken met de eerste drie maanden van vorig jaar gaat het om een afname van ongeveer 65%. Niet geheel verrassend waren dit hoofdzakelijk renteverlagingen. Op dit moment is de gemiddelde rentevergoeding bij een saldo van 10.000 euro net onder 0,05%. Vorig jaar rond dezelfde tijd stond het gemiddelde iets boven 0,07%. De daling van de spaarrente blijft dus verminderd doorzetten.”

Buitenlandse banken

“De hoogst verkrijgbare rente voor een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden wordt vergoed bij de Estse Bigbank. Bij de Flexibel Sparen rekening is de rente momenteel 0,30%. Er zijn nog maar vijf spaarrekeningen waarbij de rente meer dan 0,10% is. Alle vijf vinden hun oorsprong in het buitenland. Drie van de vijf producten worden aangeboden door (banken)platform Raisin. Daarnaast zijn er zeven producten met een rentepercentage van nul procent. Een groot deel van de producten zitten nog net één stapje boven nul procent. In totaal zijn er vijftien spaarrekeningen met een rente van 0,01%. De vraag is wanneer het aantal rekeningen waar geen rente meer op wordt vergoed de overhand krijgt”, aldus MoneyView.

Negatieve rente

Op de Nederlandse spaarmarkt zijn er tien aanbieders die bij twaalf DOS boven een bepaald saldo een negatieve rente rekenen. De grens waarboven dit gebeurt, is steeds verder naar beneden gezakt en ligt inmiddels bij 100.000 euro. De wijze waarop de negatieve rente wordt berekend is aan verandering onderhevig. In eerste instantie werd negatieve rente bij de meeste DOS per rekening berekend. Sinds 1 april geldt bij de helft van de producten dat ter bepaling van de negatieve rente het totale saldo wordt geteld dat de klant bij de aanbieder heeft gestald.

Geen vetpot

“Hoewel de rentetarieven bij de lange termijndeposito’s ook geen vetpot zijn, is er wel een lichtpuntje zichtbaar”, vindt MoneyView. “In tegenstelling tot DOS zijn er bij LTD’s wel verhogingen waargenomen in het eerste kwartaal. Vergeleken met Q4 vorig jaar waren er bijna drie keer zoveel rentewijzigingen. In totaal gaat het om 34 wijzigingen. In de helft van deze gevallen betrof het een renteverhoging. Het zijn vooral de buitenlandse aanbieders waarbij de rente steeg. Dertien van de zeventien verhogingen waren bij producten die via bankenplatform Raisin worden aangeboden. De Estse Inbank verhoogde zijn rentes van de LTD’s zelfs vier keer, terwijl de Letse BlueOrange Bank dit drie keer deed. De hoogst verkrijgbare spaarrentes bij looptijden van 1 jaar (0,80%), 5 jaar (1,30%) en 10 jaar (1,50%) worden in alle drie de gevallen aangeboden door de Estse Bigbank. Op het spaardeposito van Bigbank na worden alle spaardeposito’s met de hoogste rente aangeboden door online spaarplatform Raisin.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.