Rentemiddeling minder vaak aangeboden

0

Van Bruggen Adviesgroep merkt op dat rentemiddeling steeds minder of alleen in zeer bijzondere gevallen mogelijk is. “Bestond die mogelijkheid begin 2019 nog bij ongeveer 60% van de banken en geldverstrekkers, nu nog maar bij circa 45%. Een ontwikkeling die veel vijftigplussers raakt.”

Van de geldverstrekkers die rentemiddeling toestaan, hanteert een groot deel ook nog een beperking in de nieuw te kiezen rentevaste periode, blijkt uit de rondgang van Van Bruggen. “Vooral bij banken, als die al rentemiddeling toestaan, mag de nieuwe rentevaste periode vaak slechts tien of twaalf jaar zijn. Uit de meest recente cijfers van HDN blijkt dat ruim de helft van de hypotheeksluiters echter de wens heeft de rente 20 jaar te zetten. Op die manier hopen zij langer zekerheid te hebben over de hoogte van hun hypotheeklasten. Dat geldt in het bijzonder voor de financieel kwetsbare 50-plussers”, vertelt Michiel Meijer, directeur bij Van Bruggen Adviesgroep.

Vijftigplusser zit klem

Volgens Meijer zien de geldverstrekkers door nieuwe regels niet langer het financiële voordeel en daardoor verdampt het aanbod. Voordat de AFM met regels kwam voor rentemiddeling brachten veel geldverstrekkers een extra opslag van 0,2% in rekening als een klant gebruik wilde maken van rentemiddeling. Sinds 1 juli 2019 mogen geldverstrekkers geen kosten in rekening brengen die hoger liggen dan het financiële nadeel. “Het is jammer dat banken zo eendimensionaal naar deze problematiek kijken”, zegt Meijer.

“Veel vijftigplussers hebben een hypotheek voor een lange periode met een vaste, nog hoge rente. Van de huidige lage hypotheekrentes profiteren zij niet, niet in de laatste plaats omdat zij niet vaak verhuizen. Oversluiten kan een optie zijn om te profiteren van de lagere rente, maar in sommige situaties is oversluiten duur, lastig of niet mogelijk. Rentemiddeling is een goedkopere oplossing en bovendien laagdrempelig. Maar omdat veel banken en geldverstrekkers die optie niet aanbieden, of alleen onder beperkte voorwaarden,moet de gemiddelde vijftigplusser vaak over lange tijd veel te veel geld betalen terwijl het aanzienlijk goedkoper kan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.