Rentemarge hypotheken laagst in juni

0

Het begin van de zomer is de meest gunstige periode om een huis te kopen, of de hypotheek over te sluiten c.q. de rentevaste periode te verlengen. De rentemarge is in die periode namelijk het laagst, zo blijkt uit onderzoek van De Hypotheekshop.

Mark de Rijke, directeur De Hypotheekshop, stelt op basis van dit onderzoek vast dat geldverstrekkers vanaf medio december een hogere rentemarge hanteren. Deze daalt volgens De Rijke fors in de maanden mei en juni en loopt vervolgens eind juli weer op. Het onderzoek wijst augustus aan als de maand waarin met de hoogste marge wordt gerekend.

De Rijke: “Vanaf september begint vervolgens een tweede periode met een lagere marge die duurt tot het einde van het jaar. Het verschil in rente tussen de week met de laagste en de hoogste rentemarge bedraagt bijna 0,3%. Uitgaande van een modale hypotheek van 200.000 euro en een rentevaste periode van 20 jaar een verschil van ruim 7.000 euro bruto.’

Rentemarge berekenen

De rentemarge kan worden vastgesteld door het verschil te nemen tussen de hoogte van de hypotheekrente en die van het basistarief. Door de gemiddelde hoogte van deze rentemarge over meerdere jaren per weeknummer te berekenen, wordt de ontwikkeling daarvan in de loop van een jaar zichtbaar. De Hypotheekshop is in haar onderzoek naar de ontwikkeling van de rentemarge uitgegaan van de 10-jaarshypotheekrente (NHG) en kapitaalmarktrente in de periode 2011-2016.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.