Rentekorting vaker individueel toegepast

0

Door het toenemende gebruik van rentekortingen zal in de toekomst niet meer voor iedereen met hetzelfde leenbedrag hetzelfde rentetarief gaan gelden. De Hypotheekshop verwacht dat iemands persoonlijke situatie vaker dan in het verleden de hoogte van de hypotheekrente zal gaan bepalen.

In de eigen nieuwsbrief legt de hypotheekketen uit dat geldverstrekkers op vier verschillende manieren rentekorting kunnen geven aan consumenten. “Op basis van de ‘lening’ (annuïteiten of aflossingsvrij, met of zonder NHG, hoogte van de lening in verhouding tot de woningwaarde), ‘commercie’ (met of zonder betaalrekening, stallen van spaargeld, werkgeverskorting), ‘onderpand’ (duurzaamheid, nieuwbouw) en ‘inkomen’ (met of zonder verzekering voor de gevolgen van arbeidsongeschiktheid/werkloosheid of overlijden, jaarlijks informeren door consumenten over hun inkomensontwikkeling).”

De uitgesproken verwachting dat de categorie ‘onderpand’ door de groeiende aandacht voor woningisolatie de komende jaren verder aan belang zal winnen, is mede gebaseerd op de introductie vorige week van een rentekorting voor energiezuinige woningen door Vista Hypotheken. Het is daarmee de vijfde geldverstrekker na Triodos, Attens, ABN Amro en Rabobank die een soortgelijke rentekorting aanbiedt voor woningen met een (voorlopig) energielabel A. Hiervoor komen volgens De Hypotheekshop vrijwel alle woningen vanaf bouwjaar 2006 in aanmerking.

Categorie inkomen

De Hypotheekshop verwacht echter ook bij de overige categorieën ontwikkelingen die de rentekorting in de toekomst kunnen beïnvloeden. “De groep ‘inkomen’ is de laatste jaren minder belangrijk geworden omdat de beperkte schadelast bij geldverstrekkers door werkloosheid of arbeidsongeschiktheid van klanten zich nauwelijks in rentekorting laat vertalen. Toch voorzien we dat deze categorie in de toekomst weer in betekenis zal toenemen, aangezien aanbieders meer dan nu het geval is, zullen worden aangesproken op hun zorgplicht. Ook zullen meer geldverstrekkers zich willen onderscheiden met maatwerkacceptatie op inkomen van onder andere zelfstandigen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.