Rentederivaten kosten banken al 1,27 miljard

0

Bijna alle MKB-klanten (99%) die onder het Uniform Herstelkader (UHK) vallen hebben van hun bank een compensatie of een voorschot aangeboden gekregen voor hun rentederivaten. Aan hen is inmiddels 1,27 miljard euro uitgekeerd als compensatie of volledig voorschot.

Dat staat in de vijfde voortgangsrapportage van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) die minister Hoekstra van Financiën aan de Tweede Kamer heeft aangeboden.

Op peildatum 31 mei 2019 zijn vijf banken klaar met het versturen van een aanbod aan gedupeerde mkb’ers. De bank met de meeste klanten die in aanmerking komen voor compensatie, zegt de laatste aanbodbrieven nog dit jaar te sturen. Deze resterende groep betreft de meest complexe dossiers waarvoor maatwerk nodig is. Deze klanten ontvangen naar verwachting voor eind 2019 een aanbod en hebben eind vorig jaar al een volledig voorschot ontvangen van hun bank.

Acceptatiegraad aanbod

In totaal komen 18.673 mkb’ers in aanmerking voor herstel. Tot en met 31 mei 2019 hebben 16.393 mkb’ers een aanbod van hun bank ontvangen, waarvan er 14.156 (86,4%) het aanbod accepteerden en 283 (1,7%) het aanbod afwezen. Mkb’ers krijgen twaalf weken de tijd om het aanbod te controleren voordat ze een besluit nemen. 6% heeft niet binnen de gestelde termijn van twaalf weken gereageerd. Het gaat dan vooral om compensatievoorstellen van minder dan duizend euro of als er sprake is van een faillissement. Voor veel mkb’ers is de reactietermijn nog niet verlopen.

Mkb’ers kunnen op het aanbod van hun bank reageren met aanvullende informatie waardoor het aanbod opnieuw wordt beoordeeld. Bij totaal 53 klanten heeft dat geleid tot meer compensatie. Als klanten zich op onderdelen niet kunnen vinden in de totstandkoming van het aanbod, kan er binnen het UHK bindend advies worden gevraagd aan de derivatencommissie. Hiervan maakten 33 klanten gebruik. Als mkb’ers het aanbod niet accepteren, kan er geen bindend advies worden gevraagd; een geschil kan dan eventueel worden voorgelegd aan het Kifid of de civiele rechter.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.