Rente op spaarrekeningen stijgt snel

0

De rente op spaarrekeningen zit in een stroomversnelling. Sinds 1 oktober hebben maar liefst twaalf banken de rente op hun spaarrekening verhoogd. De gemiddelde spaarrente op een vrij opneembare spaarrekening steeg hierdoor in één maand tijd van 0,17 naar 0,33%.

“Omgerekend is dat een stijging van 94%, een ongekend hoge stijging voor een paar weken tijd”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld & verzekeringen bij de financiële vergelijkingssite Geld.nl. “Veruit de meeste stijgingen vonden plaats in de laatste acht dagen. In die tijd verhoogden maar liefst negen banken de rente op hun spaarrekeningen. Dit komt vooral door de nieuwe rentestijging die de ECB afgelopen donderdag aankondigde. Sommige banken liepen daar met hun rentestijgingen alvast op vooruit of reageerden na het definitieve rentebesluit afgelopen donderdag.”

Grote banken

Daarnaast speelt volgens Bulthuis een rol dat de drie grote banken, ABN Amro, Rabobank en ING, hebben aangekondigd per 1 december de rentes op hun spaarrekeningen in één keer te verhogen naar 0,25%. “Er waren naast deze banken enkele andere Nederlandse banken die weinig of geen rente boden. Door deze aankondigingen zagen die zich natuurlijk genoodzaakt ook met hogere spaarrentes over de brug te komen. Niet alleen de gemiddelde rente op spaarrekeningen steeg fors. Ook de hoogste rente op spaarrekeningen maakte op 1 november een sprong. Bij Renault Bank en Big Bank kreeg je tot die tijd met 0,65% de hoogste rente op een spaarrekening. Renault Bank verhoogde dit naar 0,85% en BigBank naar 0,8%, verhogingen van respectievelijk 31 en 23%.”

Nog meer rentestijgingen

Bulthuis verwacht overigens dat de spaarrentes dit jaar verder stijgen. “De ECB zal bij het volgende rentebesluit in december waarschijnlijk nog een keer de rentetarieven verhogen. In reactie daarop zullen de banken dan ook weer hun spaarrentes verhogen. De hoogste rente op een spaarrekening zou dan zomaar richting de 1% kunnen gaan.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.