‘Rente blijft heel stabiel’

0

De rente op de kapitaalmarkt, vaak gezien als maatstaf voor de hypotheekrente, bewoog vorige week nauwelijks.

Dat schrijft De Hypotheekshop in zijn wekelijke hypotheekrenteoverzicht. “Dit, ondanks het mislukken van de ‘Jamaica-coalitie’ in Duitsland en onrust over de Chinese schuldenlast. Dat is een beeld dat we eigenlijk al het hele jaar zien: hoewel de politieke (verkiezingen in Frankrijk en Duitsland, Brexit, Noord-Korea) en monetaire (renteverhoging door de Fed en afbouw opkoopprogramma door de ECB) spanningen af en toe oplopen, is het effect ervan in de meeste gevallen slechts tijdelijk.”

Mondjesmaat

Als gevolg daarvan stijgt en daalt de rente op de kapitaalmarkt maar mondjesmaat, meent De Hypotheekshop. “In vergelijking met de afgelopen tien jaar is de rente op de kapitaalmarkt dit jaar ongekend stabiel te noemen. Het aantal wijzigingen van de hypotheekrente ligt echter nu al wel hoger dan in heel 2016. Dat betreft met name het aantal renteverhogingen, aangezien de rente op de kapitaalmarkt een paar keer kort opliep. De toegenomen concurrentie dwingt aanbieders daarnaast om snel in te spelen op wijzigingen in de marktrente.”

Tweede Kamer

Afgelopen week vielen er weinig rentewijzigingen te noteren. “Het ging in de meeste gevallen om kleine verlagingen. Alleen NIBC viel op met enkele forse verlagingen van de (middel)lange rentevaste perioden. Vorige week behandelde de Tweede Kamer het belastingplan 2018. Daarbij werd een aantal moties rond hypotheken ingediend. Een van de aangenomen moties roept de minister op tot een overgangstermijn in verband met de nieuwe leennormen. Die moet voorkomen dat huizenkopers in de problemen raken”, aldus de onderzoekers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.