Renkum komt als eerste met Blijverslening

0

Renkum gaat als eerste gemeente de Blijverslening verstrekken. Een dergelijke lening biedt ouderen de mogelijkheid gemakkelijker geld te lenen om in hun eigen huis blijven wonen en zo wat middelen voor aanpassingen te kunnen krijgen.

Met de Blijverslening biedt het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn) gemeenten een financieel instrument om eigenaren-bewoners te faciliteren bij het levensloopbestendig maken van hun woning.

In Renkum is de Blijverslening een aanvulling op de campagne Bewust Wonen. Een bewustwordingstraject waarmee de gemeente haar inwoners op natuurlijke momenten bewust laat nadenken over levensloopbestendige woningverbetering. Wethouder Heinrich: “Als een vijftigplusser zijn badkamer wil verbouwen, is het verstandig dat hij nadenkt hoe hij daar zolang mogelijk plezier van heeft. Een drempelloze douche bijvoorbeeld. Niet omdat hij die nu direct nodig heeft, maar wel omdat dat over vijf tot tien jaar heel fijn kan zijn.”

Hypothecaire variant

SVn stelt de Blijverslening zowel in een consumptieve als hypothecaire variant aan gemeenten en provincies beschikbaar. Beide varianten hebben hun eigen voorwaarden. Zo moet bijvoorbeeld voor een consumptieve lening een van de aanvragers jonger zijn dan 76 jaar. Bij een hypothecaire lening geldt geen leeftijdsgrens, tenzij de gemeente zelf een leeftijdsgrens instelt. Ook de hoogte van het leenbedrag verschilt. Bij een consumptieve lening geldt een maximum bedrag van 10.000 euro, bij een hypothecaire lening is dat maximum 50.000 euro (de gemeente kan kiezen voor een lager maximum bedrag). Het minimale leenbedrag van 2.500 euro geldt voor beide varianten.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.