Rem op dalende hypotheekrentes

0

Er lijkt een einde te komen aan de dalende hypotheekrentes, concludeert vergelijkingssite Geld.nl op basis van eigen onderzoek. “In februari heeft een flink deel van de geldverstrekkers de hypotheekrente niet verder verlaagd. Bij de hypotheekrente 20 jaar vast zien we zelfs veel verhogingen.”

Sinds de zomer van vorig jaar regende het hypotheekrenteverlagingen en werd elke twee weken een nieuw laagterecord bereikt. “Het lijkt er nu op dat de bodem van de hypotheekrente is bereikt”, zegt Amanda Bulthuis van Geld.nl. “De gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar vast stagneert rond de 1,40%. In de maanden daarvoor gingen bijna alle hypotheekrentes elke maand omlaag. Zo daalde de gemiddelde hypotheekrente voor 20 jaar tussen 1 januari en 1 februari nog van 1,48% naar 1,40%. Bij de hypotheekrentes van 5, 10 en 30 jaar vast zien we ook minder rentedalingen. Daar blijft eveneens voor het eerst sinds maanden een aanzienlijk deel van de hypotheekrentes gelijk.”

Stijgende kapitaalmarktrentes

Hypotheekverstrekkers baseren hun hypotheekrentes op kapitaalmarktrentes en die zijn de laatste maanden gestegen. Het is volgens Bulthuis wel opvallend dat, ondanks de hogere kapitaalmarktrentes, nog lang niet alle hypotheekverstrekkers hun hypotheekrentes verhogen. “De concurrentie tussen hypotheekverstrekkers is nog steeds groot. Hierdoor zijn ze voorzichtig. Wie de hypotheekrente te ver verhoogt, verliest gemakkelijk marktaandeel aan andere hypotheekverstrekkers die een lagere rente vragen. We verwachten daarom dat de hypotheekrentes ook in de komende maanden nog niet massaal zullen stijgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.