Reisverzekeraar keert vaak niet uit bij annulering vanwege dringende mantelzorg

0

Bijna de helft van de reisverzekeringen keert niet uit als een mantelzorger zijn of haar vakantie moet annuleren om dringende zorg te verlenen.

Daarvoor waarschuwen Jorn Alders van Poliswijzer.nl en gezondheidsjournalist Tijn Elferink. Mantelzorgers lopen hun welverdiende vakantie mis en draaien ook nog eens zelf voor de kosten op. Zij analyseerden de polisvoorwaarden van 42 reisverzekeringen met dekking voor annulering. Bij 20 daarvan komt annuleren vanwege dringende mantelzorg geheel niet in aanmerking voor vergoeding. Bij 22 reisverzekeringen komt mantelzorg wel in aanmerking voor vergoeding. Wel stellen veel van deze verzekeraars aanvullende eisen.

Eerstegraadsfamilie

“Bij de ene verzekeraar moet de verzekerde de enige persoon zijn die de zorg kan geven”, zegt Alders. “Bij de andere verzekeraar komt alleen zorg aan een eerstegraads familielid voor vergoeding in aanmerking. Daarbij gaat het om partner, ouders, schoonouders, kinderen en schoondochters en -zonen. Verzekeraars die annuleren vanwege dringende mantelzorg niet vergoeden zijn de Achmea-verzekeraars Centraal Beheer, FBTO, Inshared en Interpolis. Ook met reisverzekeringen van ING, Hema, Vereniging Eigen Huis, Aon, Ohra, SNS en Nationale Nederlanden draaien mantelzorgers zelf voor de kosten van annulering op.”

Mantelzorger staat in de kou

“Dat deze verzekeraars mantelzorgers zo in de kou laten staan, laat zien dat de samenleving nog niet is ingericht de nieuwe rol van mantelzorgers”, zegt Elferink. “Nu al is 1 op de 3 Nederlanders mantelzorger, dat worden er snel meer. Om kosten te besparen legt de overheid meer taken bij de mantelzorger neer. Vanwege personeelstekorten laten ziekenhuizen mantelzorgers zelfs injecties geven en sondevoeding toedienen. Er wacht niet alleen een taak voor overheden en werkgevers. Bedrijven zullen mantelzorgvriendelijk moeten worden om loyale klanten te behouden.”

Goed controleren

Alders en Elferink adviseren mantelzorgers met een reisverzekering goed te controleren of mantelzorg een geldige reden is om een reis te annuleren. Beiden roepen verzekeraars die niet uitkeren bij annulering door mantelzorg op dit wel te gaan doen. Mantelzorgers die daar niet op willen wachten, kunnen het best hun verzekering opzeggen. “En kiezen voor een mantelzorgvriendelijke verzekeraar”, zegt Elferink. “Mantelzorgers zitten goed bij onder andere ABN Amro, Aegon, ANWB, Klaverblad, Unigarant en Univé. Ook de meeste reisverzekeringen van ASR en Allianz keren uit bij annulering door dringende mantelzorg.”

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.