Register Erkend CDD-analist

0

Internationaal adviesbureau Delta Capita, zakelijk dienstverlener Brunel en financiële opleider Lindenhaeghe slaan de handen ineen om de financiële markten, naar eigen zeggen, een stukje veiliger te maken. Samen leiden de drie een nieuwe groep gecertificeerde poortwachters op: de Erkend CDD Analisten.

“De wereld om ons heen verandert snel en je ziet momenteel meerdere bewegingen als het gaat om de herkomst van geldstromen”, zegt David Zwarts, Head of Delta Capita Academy, een wereldwijde aanbieder van financiële managed services, technologie-oplossingen en consultancy. “De behoefte aan goed opgeleid en gekwalificeerd CDD-personeel om gericht klanten te onderzoeken en geldstromen te bewaken, neemt alsmaar toe. Dit zien we vooral bij de grootbanken, als belangrijke poortwachters van het financiële systeem, maar zeker ook bij andere instellingen. Daarnaast worden steeds meer CDD- en andere gerelateerde opleidingen aangeboden. Het is lastig om zo te bepalen of iemand over de juiste kennis beschikt. Met het ontwikkelen van kwalitatief hoogstaande trainingen en het opleiden van gecertificeerde CDD-analisten willen we daar verandering in brengen.”

Controle en borging

Xavier Hardy, Businessline Directeur Finance en Risk bij Brunel, herkent de beweging. “Onze klanten schreeuwen om goed compliance-personeel. Maar wat is goed? Daar moet een vorm van controle op zitten, evenals borging richting toekomst. Want het moet volgend jaar ook nog goed zijn. Zonder een gedegen register en een actualiteitseis zegt een diploma niet zoveel. Lindenhaeghe heeft ervaring met het opleiden van professionals én het voorbereiden van kandidaten op verschillende soorten register-examens. Daarnaast hebben zij contacten met kennispartner Delta Capita. Zo raakten we met elkaar in gesprek.”

Brug

Lindenhaeghe sloeg de brug tussen vraag en aanbod. Met hun kennis van de opleidingsbranche waren zij de aangewezen partij voor het opzetten van de Leerlijn Erkend CDD Analist. Samen met partner Examenadviesburo (EAB), een onafhankelijk exameninstituut, werd vormgegeven aan het register voor de Erkend CDD-analist. Vanuit de Compliance Community zet Brunel Erkend CDD analisten in bij diverse opdrachtgevers.

Beter en veiliger

Ewald Bary, algemeen directeur Lindenhaeghe: “Dit is een schitterend initiatief dat de financiële markt beter en veiliger gaat maken. Het kennisgat dat de afgelopen jaren ontstaan is, wordt op deze manier door compliance-poortwachters gedicht en door de kwaliteitscontrole op de titel, ook dichtgehouden.”

Jaarlijks verplichte educatie

“De titel Erkend CDD Analist wordt vastgelegd in het register van Examenadviesburo nadat een kandidaat de Opleiding CDD Professional (waarbij wordt geadviseerd ook de drie praktijkdagen te volgen) heeft afgerond en geslaagd is voor het Erkend Examen CDD Analist. Het diploma wordt geldig gehouden met jaarlijks verplichte educatie op het snijvlak CDD, KYC en compliance. Op deze manier wordt gewaarborgd dat specialisten die worden ingezet hun kennis van de relevante wet- en regelgeving up-to-date houden”, zegt Bary.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.