Regeling renteaftrek bij betaalpauze

0

Staatssecretaris Vijlbrief van Financiën heeft vorige week bekendgemaakt dat mensen die als gevolg van de coronacrisis een betaalpauze voor hun annuïteiten- of lineaire hypotheek hebben afgesproken, meer tijd krijgen om de gemiste termijnen terug te betalen, zonder hun recht op hypotheekrenteaftrek te verliezen.

De huidige fiscale regels verplichten huiseigenaren dat zij een in 2020 opgelopen achterstand in de aflossing uiterlijk op 31 december 2021 moeten hebben ingehaald. Door de fiscale regels aan te passen, mag een hypotheekverstrekker een langere terugbetaaltijd afspreken, die daardoor beter aansluit bij de persoonlijke mogelijkheden van een klant die tijdens de coronacrisis door wegvallende inkomsten tijdelijk minder financiële ruimte heeft om de hypotheeklasten te betalen. Dit kan tot maximaal de nog resterende looptijd van de hypotheek van maximaal 360 maanden. Het beleidsbesluit geldt voor klanten die zich tussen 12 maart en 30 juni 2020 melden bij hun kredietverstrekker en een betaalpauze overeenkomen van maximaal zes maanden.

Een klant mag in plaats hiervan ook zijn resterende lening splitsen. Hierdoor hoeft de maximaal zes maanden achterstand niet per definitie te worden uitgesmeerd over de resterende looptijd, maar kan dit ook apart worden afbetaald. De overheid biedt hiermee meer mogelijkheden tot maatwerk. Vijlbrief verwacht dat hierdoor 60.000 hypotheekhouders hiervan gebruik kunnen maken. Inmiddels hebben al circa 14.000 klanten die als gevolg van de corona maatregelen tijdelijk minder inkomsten hebben, een betaalpauze gekregen voor de maandelijkse lasten van hun hypotheek.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.