Regeling lijfrente buitenland verruimd

0

Geëmigreerde klanten die hun lijfrente willen omzetten in een periodieke uitkering, kunnen voortaan ook terecht bij andere verzekeraars, zonder dat dit nadelige fiscale gevolgen heeft. Dat is het resultaat van een afspraak tussen Verbond van Verzekeraars, DNB, ministerie van Financiën en de Belastingdienst.

In het verleden ondervonden geëmigreerde klanten bij het omzetten van een lijfrente of pensioenkapitaal in een periodieke uitkering problemen, omdat in één keer belasting moest worden betaald over het opgebouwde kapitaal. In 2018 werd op deze regel een uitzondering gemaakt voor geëmigreerde Nederlanders die de opbouw- en uitkeringsfase bij dezelfde verzekeraar laten plaatsvinden.

Door deze uitzonderingbepaling te verruimen wordt deze ook van toepassing in situaties waar geëmigreerde klanten de uitkering bij een andere verzekeraar regelen dan bij de verzekeraar waar het lijfrentekapitaal is opgebouwd. Belangrijke voorwaarde is dat het contract wordt overgenomen vóór de expiratiedatum. De nieuwe regeling is een aanvulling op de circulaire uit 2018 en hier volledig te bekijken.

Stamrechtverzekeringen en C-polissen

Het Verbond verwelkomt de verruiming, omdat nu aan meer klanten de mogelijkheid wordt geboden een lijfrente te laten uitkeren zonder nadelige fiscale gevolgen. De regeling geldt behalve voor lijfrentes ook voor stamrechtverzekeringen en zogeheten C-polissen. De regeling is volgens het Verbond van Verzekeraars alleen relevant voor klanten die bij het ingaan van de lijfrente nog in het buitenland wonen. Er zijn geen problemen als klanten bij de ingangsdatum van de lijfrente of het pensioen (weer) in Nederland wonen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.