Regelgeving en certificering zonnepanelen laat te wensen over

0

Tijdens de POV-Preventiedag van het Verbond van Verzekeraars stond bewustwording rondom alle risico’s van zonnepaneelinstallaties hoog op de agenda. In de snelgroeiende markt van zonnepanelen heerst nog veel onkunde.

Risico’s op schade en zelfs gevaarlijke situaties zijn aan de orde van de dag. Heldere regelgeving, certificeringen én goede samenwerking zijn noodzakelijk om de veiligheid en verzekerbaarheid te borgen.

Evenveel zonnepanelen als inwoners

Dit jaar telt Nederland evenveel zonnepanelen als inwoners. De markt voor zonne-energie is booming, stelt Jaap Baarsma, voorzitter van brancheorganisatie Solar Holland. “Afgelopen jaar zijn er meer dan 5 miljoen panelen geplaatst.” Dat de Nederlandse markt voor zonne-energie zo sterk in opkomst is, is volgens de eerste spreker van de POV-Preventiedag “niet gek”. “Panelen zijn de afgelopen tien jaar twee keer zo efficiënt geworden, terwijl de prijs met een kwart is gedaald.” Zonne-energie is volgens Baarsma dan ook gemeengoed in de reguliere installatiesector geworden. “Rij een willekeurige wijk in Nederland binnen en je ziet installateurs op het dak panelen plaatsen.”

Zonne-energie 30% van de energievoorziening in 2050

In 2050 moet volgens internationale afspraken de Nederlandse energievoorziening fossielvrij zijn. Onderzoeksbureau TNO voorspelt dat 30% van de totale energievoorziening dan uit zonne-energie wordt gehaald. Dat betekent dat er 200 tot 300 gigawatt aan zonnepanelen geïnstalleerd moeten worden. “Op dit moment staat de teller op 5 gigawatt. Er is dus nog flink wat werk aan de winkel.”

Die grote hoeveelheid nieuwe zonnepanelen zullen een oppervlakte beslaan van 2000 tot 3000 vierkante kilometer. “Gelukkig is er meer ruimte in ons land dan je zou denken”, betoogt Baarsma. Een derde kan volgens de voorzitter geplaatst worden op daken van huizen en gebouwen. Niet-gebruikte ruimte als dijken kunnen daarnaast voor een derde deel benut worden. Voor het laatste deel moet er nieuwe ruimte ontwikkeld worden, zoals zonneparken op het IJsselmeer en de Noordzee. “Kostbare landbouwgrond hoeft dus niet te wijken voor zonne-energie.”

Brandrisico grootste probleem

Door het groeiend aantal zonnepaneleninstallaties, wordt ook het risico op schade een steeds groter aandachtspunt. Uit een recent TNO-rapport blijkt dat het brandrisico bij indaksystemen en connectoren het grootste probleem is. Dit soort systemen liggen vaak dicht op brandbaar materiaal. Ook de wijze van aanleg speelt een belangrijke rol bij brandrisico. “Veel connectoren worden onzorgvuldig geïnstalleerd, en de aanleg van bekabeling laat vaak te wensen over.”

Om het risico op schade te verkleinen, moet de kwaliteit van de systemen gewaarborgd worden. Dit kan enerzijds door internationale standaarden voor het materiaal en keuringen voor grote installaties bij bedrijven en collectieve woningbouwprojecten. Anderzijds moet de ketenverantwoordelijkheid – de samenwerking tussen aannemers, dakdekkers, installateurs en verzekeraars – beter geregeld worden.

Om de energietransitie naar zonne-energie niet onnodig te vertragen, pleit de branchevoorzitter voor duidelijkheid over aard van verzekeringen, uniforme kwaliteitseisen en een redelijke premiestelling.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Avatar