Redding Staat krijgt staartje

0

De redding door de Staat van SNS Reaal krijgt een staartje. Brussel wil de staatssteun alleen goedkeuren als de bank-verzekeraar een kwart tot de helft van zijn activiteiten afstoot.

Dat betekent dat in bijna alle scenario’s de verzekeraars (Reaal en Zwitserleven) worden verkocht, en dat in de meest vergaande variant zelfs enkele bankendochters, zoals ASN, op zoek moeten naar een nieuwe moeder.

Dat bleek deze week bij de verlate presentatie van de jaarcijfers over 2012. ”We zijn in zware onderhandelingen met Brussel”, zei de nieuwe bestuursvoorzitter Gerard van Olphen, die door minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën is aangesteld als opvolger van Ronald Latenstein. ”We moeten reëel zijn: wij hebben stevige staatssteun gekregen. In 2008 ook al. Dan val je in de zwaarste categorie. We moeten er serieus rekening mee houden dat we de balans met 25% tot 60% moeten verkorten.”

SNS Reaal was al van plan de vastgoedpoot, de moeder van alle problemen, af te stoten. Aangezien die slechts 5% van de balans uitmaakt, is dat niet afdoende om de Europese Commissie tevreden te stellen. Alle verzekeraars samen zijn goed voor 38% van de balans.

Het bestuur en het ministerie van Financiën, die samen de onderhandelingen voeren in Brussel, proberen de schade te beperken door erop te wijzen dat SNS weliswaar veel steun heeft gekregen, maar dat anderzijds de beleggers ook hard zijn aangepakt. Normaal gezien levert ‘burden sharing’, zoals het laten meebloeden van beleggers wordt genoemd, pluspuntjes op in Brussel.

SNS was de eerste bank in Europa waarbij niet alleen aandeelhouders, maar zelfs achtergestelde obligatiehouders volledig werden onteigend.

Zoals verwacht maakte SNS gisteren forse verliezen bekend. De eerder gemelde afboeking van € 2,8 mrd op het vastgoedbedrijf is uitgesmeerd over het laatste kwartaal van vorig jaar en het afgelopen kwartaal. Formeel staat Property Finance, zoals het vastgoedbedrijf heet, nog altijd in de boeken bij SNS. De overheid zou een staatsgarantie van € 5 mrd geven op de financiering van dit bedrijf, maar dit is nog niet rond. Aanvankelijk was deze garantie niet eens aan ‘Brussel’ gemeld. Volgens het ministerie van Financiën omdat er aanvankelijk te weinig informatie was.

Wat van SNS Reaal overblijft, los van de Brusselse ingreep, maakte in het eerste kwartaal een winst van € 99 mln. Volgens financieel bestuurder Maurice Oostendorp is het ‘zeker geen mission impossible’ om de staatssteun (€ 3,7 mrd, alles bij elkaar) terug te verdienen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.