Recreatiewoning vaker investeringsobject

0

De markt van recreatiewoningen blijft groeien. Het afgelopen jaar steeg de vraag met maar liefst 15% en werden in Nederland 4.330 recreatiewoningen verkocht. Als investeringsobject komt de recreatiewoning weer vaker in beeld.

De gemiddelde transactieprijs nam met 6% toe naar 148.450 euro, blijkt uit cijfers van de NVM. De gemiddelde transactieprijs van een recreatiewoning ligt daarmee nog iets meer dan 20.000 euro onder de gemiddelde prijs waarvoor ze in het topjaar 2008 van de hand gingen. In 2017 liet het aanbod voor het eerst in tien jaar een daling zien.

De regionale verschillen worden steeds groter, waarbij de NVM een duidelijke tweedeling in de markt van recreatiewoningen ziet ontstaan, zowel tussen sterke en zwakke gebieden als tussen oud en nieuw aanbod.

Investeringsobject

De recreatiewoning komt weer vaker als investeringsobject in beeld. NVM-voorzitter Ger Jaarsma: “Afhankelijk van specifieke regionale marktomstandigheden zien we dat vooral het segment tussen de 250.000 en 500.000 euro interessant is. De totale vraag neemt in dit segment ook het sterkst toe. Dit geldt zeker voor de aantrekkelijke gebieden, zoals de Zeeuwse kust. In andere regio’s kan puur op basis van recreatieve verhuur nauwelijks rendement behaald worden.”

De belangrijkste overwegingen bij de aankoop van een recreatiewoning als investering zijn volgens de NVM naast de specifieke verhuurmogelijkheden de relatieve kwaliteit van het object en de locatie, de financiering en de jaarlijkse kosten. Deze bepalen de omslag van bruto- naar nettorendement.

Jaarsma verwacht dat het aanbod met name in het lagere segment blijft dalen en dat de gemiddelde transactieprijs sterker zal toenemen. Ook ziet hij voldoende kansen voor herontwikkeling van verouderde parken.

Woonbestemming

Door de sterk toegenomen druk op de woningmarkt vervullen steeds meer recreatieparken een rol als tijdelijke of meer permanente woonbestemming. De aard hiervan verschilt sterk per regio, met name afhankelijk van de soort gebruikers. “Dit stelt overheden wel voor een dilemma en er moet vaker nagedacht worden over het toekomstperspectief van een park als zuiver recreatief gebruik”, zegt de NVM-voorzitter. “Zo is bijvoorbeeld in Harderwijk in januari door de gemeenteraad besloten vier recreatieparken formeel te transformeren naar woonwijken, omdat deze al jaren permanent bewoond werden.”

Aan de bovenkant van de markt ziet de NVM een snelle opkomst van een exclusief topsegment, dat zich met name in Zeeland manifesteert. Ook in dit segment is de markt voor recreatiewoningen verbonden met de woningmarkt, omdat in deze provincie soms ook permanente bewoning is toegestaan.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.