Recordomvang Nederlandse beleggingsinstellingen

0

Nederlandse beleggingsinstellingen hebben in het afgelopen kwartaal een recordomvang bereikt van 906,6 miljard euro, voornamelijk dankzij positieve beleggingsrendementen op aandelen. Dat maakt DNB bekend.

In deze beleggingsinstrumenten wordt er vooral in aandelen van bedrijven van de Verenigde Staten, Nederland en het Verenigd Koninkrijk belegd. De omvang van de sector nam daarnaast toe door een positieve netto-inleg van 5,2 miljard euro, vooral in obligatiefondsen.

Positief rendement

Het totale vermogen van Nederlandse beleggingsinstellingen steeg in het derde kwartaal van 2018 met 21 miljard euro (+2,4%) tot 906,6 miljard. Deze stijging werd veroorzaakt door een positief rendement op aangehouden beursgenoteerde aandelen en participaties in beleggingsinstellingen (2,8% in het kwartaal). De omvang van deze beleggingen bereikte daarmee een record. Ten opzichte van twee jaar geleden, zijn de beleggingen in aandelen en participaties door beleggingsfondsen met 90 miljard euro toegenomen, oftewel 20%. Dit effect is te verklaren door zowel nieuwe aankoop van aandelen als door waardestijging van de bestaande portefeuille.

Amerikaanse aandelen

Nederlandse beleggingsinstellingen beleggen voornamelijk in Amerikaanse aandelen als het gaat om aandelenbeleggingen. De omvang van de Amerikaanse aandelen was in het afgelopen kwartaal met 194 miljard euro goed voor 30% van de totale beleggingen in deze type effecten. Andere gewilde investeringsbestemmingen zijn Nederland (70,5 miljard euro, ofwel 11%) en Verenigd Koninkrijk (32 miljard euro, ofwel 5%). De landverdeling is vrijwel stabiel gebleven over de jaren heen.

Obligatiefondsen

Naast het positieve rendement werd in het afgelopen kwartaal voor het eerst in een jaar weer netto belegd in beleggingsinstellingen, met een totaal netto inleg van 5,2 miljard euro. Deze gelden werden vooral in obligatiefondsen belegd. De inleg op andere beleggingscategorieën was zeer beperkt.

Nooit meer financieel nieuws missen? Kies welk platform het best bij u past en volg InFinance op:
Facebook, Twitter en/of LinkedIn

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.