Recordaantal hypotheekrenteverhogingen in februari

0

Maar liefst 151 keer (waarvan 7 keer gecombineerd met een verlaging van een ander deel van de rentetarieven) verhoogde een geldverstrekker in februari de hypotheekrente. De Hypotheekshop: “Verreweg het hoogste maandaantal sinds de start van onze registratie daarvan in 2016. En waar we jarenlang gewend waren aan steeds kleinere verschuivingen (tot 0,05%-punt), waren nu opeens verhogingen van 0,30%-punt tot 0,70%-punt per keer de normaalste zaak. De oorzaak hiervoor was de plots sterke stijging van de marktrente die aanbieders dwong hun tarieven razendsnel aan te passen.”

Volgens de hypotheekketen was de hoogte van de stijging van de hypotheekrente gedurende de afgelopen drie weken zelfs vergelijkbaar met die tijdens de krediet- en eurocrisis. “Waar een normale cyclus waarin de meeste geldverstrekkers hun rentes wijzigen ongeveer drie tot vier weken is, was dat in februari slechts één week. Er waren dagen bij met meer dan tien verhogingen, die zorgden voor alle hens aan dek bij de degenen die al deze verhogingen moeten verwerken, zoals partijen met een rentevergelijkingstool. De stijging van de hypotheekrente heeft geleid tot een massale instroom van hypotheekaanvragen, vooral van mensen die nog snel willen oversluiten of verhogen. Wij hebben in de eerste twee maanden van dit jaar ruim 50% meer hypotheekaanvragen ontvangen dan in dezelfde periode van het recordjaar 2021. Vooralsnog heeft dit niet geleid tot grote achterstanden bij geldverstrekkers.”

20 jaar vast aan kop

Van de traditionele top drie bij de afgesloten renteperioden (variabel, 5 en 10 jaar vast) is weinig meer over. De Hyptheekshop: “De laatste jaren heeft 20 jaar vast het stokje stevig overgenomen. Ook 30 jaar vast is aan een opmars bezig en is dit jaar tot nog toe de nummer twee bij nieuw aangevraagde hypotheken. Een belangrijke verklaring voor de populariteit van deze renteperiode – naast de trend van een deels aflossingsvrije hypotheek – vormt de toegenomen concurrentie. Oorspronkelijk waren het regiepartijen en verzekeraars die de toon zetten op deze renteperiode, maar inmiddels slagen ook de (buitenlandse) banken erin om een scherp tarief aan te bieden. Daardoor is het gemiddelde verschil met de andere renteperioden sterk teruggelopen. Als we de rentekortingen voor woningen met energielabel A buiten beschouwing laten, zijn de scherpste rentetarieven op 20 en 30 jaar vast elkaar inmiddels genaderd.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.