Rechtsbijstand bevingen niet altijd gedekt

1

Inwoners van Noordoost-Groningen die te maken hebben gekregen met aardbevingsschade, kunnen niet altijd een beroep doen op hun rechtsbijstandverzekering. Dat blijkt uit het Special Item van MoneyView, dat deze maand gewijd is aan rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekeringen.

Verzekeringen dekken schade die het gevolg is van ‘onvoorziene omstandigheden’. Maar per verzekeraar verschilt het moment dat aardbevingsrisico’s niet meer worden gezien als onvoorzien. Volgens MoneyView hanteert Anker daarvoor de datum 1 augustus 2006, DAS 16 augustus 2012 en Univé 25 januari 2013.

Als polissen zijn afgesloten na deze datums, kunnen de verzekerden niet zonder meer rekenen op dekking voor geschillen over aardbevingsschade. De verzekeraars zeggen van geval tot geval te bekijken of rechtsbijstand wordt vergoed. De categorie aardbevingsschade wordt nu meestal uitgesloten van dekking bij nieuw af te sluiten rechtsbijstandverzekeringen.

De vijf sterren gaan naar…

Vast onderdeel van het Special Item over rechtsbijstand- en aansprakelijkheidsverzekeringen is de jaarlijkse ProductRating. Voor de prijsstelling van rechtsbijstandverzekeringen gaan deze keer vijf sterren naar ASR, Ditzo en Nationale Nederlanden. Voor voorwaarden gaan de vijf sterren naar ABN Amro, Centraal Beheer Achmea en Nationale Nederlanden.

Bij de aansprakelijkheidsverzekeringen scoren AON Direct, Klaverblad en OHRA de maximale vijf sterren voor prijs. Voor voorwaarden zijn de vijf sterren toegekend aan ABN Amro, Avéro Achmea en Klaverblad.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.

  • Dat de rechtsbijstand niet wil of kan helpen bij een bevingsschade, betekend niet dat dit einde oefening is voor de klant. Zoals u hier kunt lezen ( https://schadeoplossing.nl/klacht-schade ) kan de klant ook nog naar het KiFid stappen en vervolgens naar de rechter. Echter raden wij aan om eerst een contra expert in te schakelen. Deze kosten worden overigens gedeclareerd bij de verzekeraar waardoor de klant er zelf geen kosten aan heeft. Dus waarom denken dat het einde oefening is terwijl er zeker nog wel kosteloze mogelijkheden zijn?