Rechter schrapt BKR-registraties

0

Van de 35 rechtszaken die juridisch dienstverlener Dynamiet Nederland sinds januari heeft gevoerd om BKR-registraties te laten verwijderen, zijn er 28 gewonnen. Steeds oordeelde de rechter dat een negatieve registratie niet opwoog tegen de gevolgen voor de consument.

De Hoge Raad bepaalde in 2011 dat als de schuld niet opweegt tegen de gevolgen, de registratie geschrapt moet worden. Maar volgens Dynamiet moeten mensen die hun BKR-registratie willen verwijderen omdat ze vanwege een kleine betalingsachterstand geen hypotheek of krediet krijgen, daarvoor nog regelmatig naar de rechter. Onterecht, stelt de dienstverlener. “Deze praktijk druist in tegen de eis van de Minister van Financiën en de Tweede Kamer dat het Bureau Krediet Registratie het verwijderen van disproportionele registraties makkelijker moet maken.”

Case

Onlangs nog moest de rechtbank Midden-Nederland in een zaak van Dynamiet een vonnis wijzen in een zaak waarbij kredietverstrekker Santander weigerde de registratie van een inwoner van Haarlem te verwijderen. Doordat de man een half jaar in Spanje woonde, had hij drie betalingstermijnen voor zijn iPad gemist, waardoor hij een betalingsachterstand van 56 euro had opgelopen. Hoewel hij die achterstand snel had ingehaald en het krediet jaren geleden had afgelost, had hij nog steeds een negatieve registratie achter zijn naam staan. Daardoor kreeg hij geen hypotheek en geen creditcard, hoewel hij een goede baan met een stabiel inkomen heeft. De rechter oordeelde dat het handhaven van een BKR-registratie niet in verhouding staat tot de gevolgen voor Haarlemmer. Zijn belangen wegen zwaarder dan die van Santander. Daarom heeft de rechtbank Santander bevolen de registratie bij het BKR te laten verwijderen.

Handreiking belangenafweging

Bij een belangenafweging wordt het individuele belang van de consument afgewogen tegen het belang van de kredietverlener en de samenleving. Uit jurisprudentie rondom BKR-registraties bleek eerder al dat er geen absolute eenduidigheid bestond in de factoren die wel en niet doorslaggevend zijn bij een individuele belangenafweging. Om dit ‘maatwerk’ voortaan te kunnen beoordelen binnen uniforme kaders werd in januari van dit jaar de ‘Handreiking Belangenafweging’ gepubliceerd. Deze handreiking is een hulpmiddel voor organisaties die zijn aangesloten bij het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI) van Stichting BKR.

Op het moment dat de kredietverlener en de consument het niet eens kunnen worden over de registratie, dan kan de consument de beoordeling voorleggen aan een onafhankelijke geschillencommissie of de rechter. Dynamiet behaalde bij die rechtszaken een slagingspercentage van 80%. “Ter vergelijking: van de 335 mensen die de afgelopen twee jaar zelf naar de geschillencommissie van het BKR stapten, kregen er uiteindelijk slechts 30 gelijk. In de praktijk blijven kredietverstrekkers en banken doof voor dit soort verzoeken.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.