Rechtbank stelt uitspraak over hoge boeterentes uit

0

In een rechtszaak over vóór 14 juli 2016 betaalde boeterentes, aangespannen door Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond tegen Delta Lloyd, heeft de rechter vorige week besloten dat partijen tot uiterlijk 11 december krijgen om er alsnog onderling uit te komen.

De AFM kwam in maart 2017 met een leidraad die aangeeft hoe banken en andere geldverstrekkers de eerder aan klanten doorberekende boeterente opnieuw moeten berekenen. Klanten die hun hypotheek na 14 juli 2016 hebben overgesloten, worden na herberekening volgens deze richtlijn gecompenseerd, als blijkt dat de betaalde boeterente te hoog is geweest.

De zaak tussen Vereniging Eigen Huis en de Consumentenbond enerzijds en Delta Lloyd anderzijds, draait om de te hoge boeterente die klanten vóór de door de AFM vastgestelde grensdatum van 14 juli 2016 betaalden voor het oversluiten van hun hypotheek naar een lagere hypotheekrente. De consumentenorganisaties vinden dat ook consumenten die vóór die datum een te hoge boeterente hebben betaald, gecompenseerd moeten worden. Daarbij voelen zij zich gesterkt door de regeling waarmee de Volksbank eerder is gekomen en die teruggaat tot 5 jaar voor 14 juli 2016. De consumentenorganisaties zijn de zaak tegen Delta Lloyd gestart om een principiële rechterlijke uitspraak te krijgen over de wijze waarop Delta Lloyd de boeterente berekende. Als de rechter de consumentenorganisaties in het gelijk zou stellen, dan maakt dat de weg vrij voor klanten van andere banken om ook de in die jaren te veel betaalde boeterente terug te krijgen.

Uitspraak in januari

Tijdens de zitting bij de rechtbank in Amsterdam op woensdag 27 november konden de beide partijen, vergezeld door hun advocaten, hun standpunten toelichten. Uitkomst was dat partijen de rechtbank uiterlijk 11 december moeten laten weten of ze er alsnog onderling zijn uitgekomen of dat er een vonnis moet komen. Als partijen niet met elkaar tot overeenstemming komen, streeft de rechtbank ernaar om op 15 januari uitspraak te doen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.