Rechtbank eist naleving conceptrichtlijn Letselschade Raad

0

De rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft in een letselschadezaak bepaald dat een verzekeraar bij de letselschadevergoeding een rekenrente dient te hanteren conform een richtlijn van de Letselschade Raad. Het betreft hier echter een conceptrichtlijn die nooit is aangenomen.

Het Verbond van Verzekeraars spreekt haar verbazing uit over de uitspraak en heeft de Letselschade Raad verzocht om zo snel mogelijk duidelijkheid te verschaffen over de status van de rekenrente-richtlijn, die door de belangenbehartiger in deze zaak werd aangedragen.

Op de eigen website stelt De Letselschade Raad dat de conceptrichtlijn Rekenrente op dit moment niet de status heeft van richtlijn. Het als officiële bron hanteren van een conceptversie van een nog in ontwikkeling zijnde richtlijn wordt door de Letselschade Raad nadrukkelijk niet ondersteund. Dit eerder dan genoemde uitspraak afgegeven statement was een reactie van de Raad op signalen uit de praktijk waaruit zou blijken dat de conceptversie van de Richtlijn Rekenrente al in de praktijk wordt gehanteerd bij dossierafwikkeling.

Aan afspraken houden

In een reactie op de uitspraak schrijft het Verbond: “Wij hechten veel waarde aan de Letselschade Raad en de afstemming die hierin plaatsvindt met alle partijen binnen de letselschadewereld. Het Verbond vindt het belangrijk voor een goede samenwerking dat alle partijen zich houden aan de afspraken die we met elkaar hebben gemaakt om de Letselschade Raad goed te kunnen laten functioneren.”

Rekenrente

Verzekeraars betalen bij letselschadevergoedingen rekenrente over de vastgestelde schadevergoeding om er voor te zorgen dat het bedrag dat een letselschadeslachtoffer nu ontvangt voldoende is om de schade in de toekomst te vergoeden. Over het uitgekeerde schadebedrag wordt rente ontvangen en daarnaast is de waarde van het bedrag onderhevig aan inflatie. De rekenrente is het verschil tussen de rente en de inflatie.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.