Recessie gerucht doet belegger weinig

0

Het beleggersvertrouwen neemt toe. De stijging wordt vooral veroorzaakt doordat een meerderheid van de beleggers (54%) de waarde van de eigen beleggingsportefeuille de afgelopen drie maanden zag stijgen en de meesten (47%) ook positieve verwachtingen hebben over de komende drie maanden.

Daarmee zet de dip die kenmerkend was voor de ING BeleggersBarometer van vorige maand niet door. De index stijgt met 11 punten naar een score van 116. De verwachtingen over de AEX zijn wel sterk verdeeld, maar al met al voorspelt men dat de AEX in december op 568 zal staan. Dat is iets lager dan de huidige stand.

Het risicoprofiel van de beleggingsportefeuille blijft voornamelijk neutraal en het merendeel van de beleggers (80%) neemt evenveel beleggingsrisico als twee maanden geleden. Een op de tien beleggers neemt daarentegen minder risico.

Angst voor recessie

Als gevolg van de geruchten over een aankomende recessie geeft een kwart van de beleggers aan dat ze minder gaan uitgeven en 23% dat ze minder gaan beleggen. Dit is volgens Bob Homan, hoofd ING Investment Office, een potentieel negatieve ontwikkeling. “Wanneer een significant deel van de burgers daadwerkelijk minder uitgeeft, valt de economie vanzelf terug en zal een reactie van beleggers niet uitblijven.”

Een meerderheid van de beleggers staat er overigens neutraler in: 54% past het consumentenpatroon niet aan en 56% geeft aan dat de geruchten er niet voor zorgen dat ze meer of minder gaan beleggen.

Investeringsfonds overheid

Ruim de helft van de beleggers (57%) staat positief tegenover het geplande investeringsfonds van de overheid, waarbij 39% aangeeft dat deze plannen getuigen van visie. Twee derde denkt dan ook dat het investeringsplan een positief effect zal hebben op de economie, al op korte termijn (28%) dan wel alleen op lange termijn (36%). De belangrijkste investering is volgens beleggers de zorg: twee derde van de beleggers plaatst zorg in zijn/haar top 3 van belangrijkste investeringen, waarbij een kwart de zorg als belangrijkste investering ziet. Ook onderwijs wordt door een meerderheid van de beleggers (52%) in de top 3 geplaatst, gevolgd door belastingverlaging voor particulieren (49%). Slechts 8% van de beleggers plaatste belastingverlaging voor bedrijven in de top 3.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.