DNB verwacht nog jaren een lage rente

0

Vrijdag brachten DNB-President Klaas Knot en Petra Hielkema, divisiedirecteur toezicht verzekeraars, een bezoek aan het Verbond van Verzekeraars. Tijdens een informele dialoog met het Verbondsbestuur kon de lage rente niet uitblijven. “Verzekeraars zullen daar primair zelf mee moeten dealen”, was de boodschap van Knot.

‘Kijk nog eens kritisch naar het huidige productaanbod’

De toezichthouder wil de verzekeraars daarbij wel helpen door open te staan voor een dialoog en het aanbieden van een horizontale blik. De horizontale blik vraagt om uitleg. Knot legt uit dat de toezichthouder kan spiegelen en vergelijkingen maken. “Als ik tegen verzekeraar A zeg dat zijn risicobeheer niet op orde is, voelt hij zich waarschijnlijk beledigd. Maar als ik tegen hem zeg dat ik bij vijf verzekeraars naar het risicobeheer heb gekeken en hij staat op plek vijf, dan vraagt hij wat de nummers één tot en met vier anders doen. Dat is toch net een ander gesprek en een constructievere manier om toezicht te houden en het risicobeheer op een hoger plan te krijgen.”

Lange adem

Knot merkt tijdens het gesprek op dat de lage rente geen kortstondige situatie zal zijn en verzekeraars ook de komende jaren nog moeten rekenen met een lage rente. Dat betekent volgens de bankpresident dat er een beroep moet worden gedaan op het verandervermogen van de sector.

Als tip geeft Knot de verzekeraars mee nog eens kritisch te kijken naar het huidige productaanbod. Rendementsgaranties zijn wat hem betreft iets uit het verleden en economisch niet meer rendabel. Langlopende verplichtingen zijn volgens hem niet meer te betalen en klanten zullen met dat gegeven iets meer beleggingsrisico moeten accepteren. Ook verwacht Knot dat er (nog) meer druk komt te staan op de kosten. Tegelijkertijd ziet hij in het meer en beter gebruik maken van data juist een kans voor de verzekeraars.

ECB-beleid

Volgens het Verbondsbestuur weet Knot als geen ander dat de lage rente zorgt voor een moeilijke situatie voor lange termijn beleggers, waaronder verzekeraars. In een verslag van de dialoog citeert het Verbond Knot met de volgende passage: “Die lage rente is wel de realiteit. Het is wat het is. En het is heel makkelijk om naar de ECB te wijzen, maar ook zonder ECB-beleid zou de rente niet zo heel veel hoger zijn geweest. De rente daalt al sinds 1980. Wij hebben altijd gedacht dat een rente die daalt ook wel weer een keertje zal stijgen, maar kijk eens naar Japan. Daar is de rente al meerdere decennia laag.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.