Randstedelijken verhuizen steeds verder weg

0

In 2020 is dit aandeel van mensen uit de Randstad dat een landelijke woning kocht met 2% toegenomen naar 18%. Ook verhuizen de randstedelijken steeds verder weg. Vorig jaar steeg de gemiddelde verhuisafstand met 4 kilometer, blijkt uit cijfers van de NVM.

‘Agrarische grondprijzen rondom Natura-2000 gebieden komen door de stikstofcrisis steeds meer onder druk te staan.’

In de publicatie ‘Vastgoedmarkt in beeld 2020’, een jaarlijkse samenvatting van de relevante cijfers in Agrarisch & Landelijk vastgoed, schrijft de NVM te verwachten dat de trek vanuit de Randstad naar landelijke woningen door zal zetten. Ook de gemiddelde verhuisafstand kan daarbij verder toenemen. Na een dip in 2017 laat die waarde jaar op jaar een stijging zien.

Aanbod bijna gehalveerd

In 2020 kocht bijna 10% van de kopers uit de Randstad een woning in het noorden, oosten of zuiden van het land. In Zuidwest-Friesland en Zuidoost-Drenthe verdubbelde het aantal kopers uit de Randstad in vijf jaar tijd. “Thuiswerken door corona heeft er waarschijnlijk aan bijgedragen dat de ingezette trend nu doorzet. De krapte op de markt voor landelijke woningen is hoger dan ooit, doordat het aanbod bijna gehalveerd is”, zegt Ard Klijsen, voorzitter van de NVM-vakgroep Agrarisch & Landelijk. De krapte-indicator in 2020 was voor landelijke woningen 3,5.

De prijs van landelijke woningen is door de stijgende populariteit ervan omhooggeschoten. De prijs van landelijke woningen steeg vorig jaar ten opzichte van 2019 met 13%. Gemiddeld werd er eind 2020 voor een landelijke woning 613.000 euro betaald. Er werden 7.390 landelijke woningen verkocht in 2020, een stijging van 18%.

Agrarisch vastgoed

De markt voor Agrarisch vastgoed is sterk beïnvloed door Covid-19. De glastuinbouwsector laat bijvoorbeeld een heel wisselend beeld zien, omdat de coronacrisis niet op ieder bedrijf dezelfde impact had. Klijsen: “Bedrijven die leveren aan horeca zagen omzet verloren gaan. Pot- en perkplantbedrijven profiteerden er juist van dat mensen meer tijd in eigen huis en tuin doorbrachten.”

Makelaars verkochten weinig tuinbouwbedrijven doordat er vanwege het relatieve goede jaar weinig reden was tot verkoop. In 2020 verkochten makelaars 26 glastuinbouwbedrijven, een lichte stijging ten opzichte van het jaar ervoor. Omdat het goed gaat op de markt voor fruittelers en boomkwekerijen, was ook daar weinig vastgoedaanbod. De gemiddelde verkoopprijs van een glastuinbouwbedrijf bedroeg 990.000 euro.

Kopers kritischer

De melkveesector kende geen makkelijk jaar. In 2020 werden er dan ook meer melkveehouderijen verkocht dan in 2019. Ook de verkooprijs is, mede door de stijgende grondprijzen, licht gestegen in vergelijking met een jaar geleden. Wel merken de makelaars dat kopers steeds kritischer worden. Bedrijven die beschikken over gunstige vergunningen rondom de stikstofcrisis en over stallen en grond van goede kwaliteit, verkopen beter.

SRV-regeling spelbreker

Het inkomen van varkensbedrijven kwam in 2020 ernstig onder druk te staan. De vastgoedmarkt voor varkenshouderijen kende, zeker in vergelijking met 2019, weinig transacties en aanmeldingen. Ook daalde het aanbod van 55 naar 40 bedrijven. Als voornaamste reden hiervoor noemt de NVM de Subsidieregeling sanering varkenshouderijen (SRV-regeling). Bedrijven die meedoen aan de regeling worden niet verkocht door een makelaar. Ook voor de komende jaren kan de SRV-regeling zorgen voor een daling van het aantal makelaarstransacties, verwacht de NVM.

Grondprijzen

De agrarische grondprijzen namen vorig jaar met 2,7% toe tot 63.600 euro per hectare. In het eerste deel van 2020 daalden de grondprijzen nog, maar doordat in het vierde kwartaal de prijzen sterk zijn gestegen, is de gemiddelde jaarprijs toch hoger uitgekomen dan ihet jaar ervoor.

De gemiddelde prijs van akkerbouwland is met 0,8% licht gestegen tot 71.200 euro per hectare. Grasland kende een hogere prijsstijging van 3,4%. Gemiddeld kostte een hectare grasland vorig jaar 58.400 euro. De grondprijzen en de ontwikkeling van de prijzen zijn volgens de NVM verschillend per landbouwgebied. Ook staan de grondprijzen rondom Natura-2000 gebieden door de stikstofcrisis steeds meer onder druk.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.