Rammelende hypotheekadviezen

0

Hypotheekadviezen willen nogal eens rammelen, zo blijkt uit de tweede publicatie de AFM Consumentenmonitor. De helft van de hypotheeksluiters onder de 34 jaar krijgt van de adviseur geen vraag over een studieschuld en ook de risico’s rond werkloosheid en arbeidsongeschiktheid komen niet op tafel.

Eind april publiceerde de AFM al het onderzoekdeel dat gaat over de gevolgen van de coronacrisis voor de nieuwe hypotheek. Nu zijn alle uitkomsten vrijgegeven van het door Ipsos uitgevoerde online onderzoek, waaraan 600 hypotheeksluiters meededen die tussen november 2019 en april 2020 een nieuwe hypotheek afsloten. De toezichthouder laat twee keer per jaar online onderzoek doen onder consumenten naar onderwerpen zoals hypotheken en beleggen. De monitor van voorjaar 2020 ging over hypotheeksluiters.

Opvallendste resultaten

Uit dit onderzoek blijkt dat het aandeel hypotheeksluiters dat een consumptief krediet bijsluit voor de koop van de woning is gestegen van 9% (2019) naar 14% (2020). Het aandeel doorstromers en oversluiters dat hun aflossingsvrije hypotheekdeel verhoogt ten opzichte van hun oude hypotheek is gestegen van 18% (2019) naar 28% (2020). Bijna de helft heeft bij het afsluiten van de hypotheek een bedrag gereserveerd voor verduurzaming; door het verhogen van de hypotheek (23%) of door het gebruik van eigen middelen (24%).

De helft van de hypotheeksluiters onder de 34 jaar krijgt van de adviseur geen vraag over een studieschuld. Een op de zeven (12%) van de starters waar de vraag niet aan gesteld is, blijkt echter wel een studieschuld te hebben. In bijna een kwart van de adviezen aan klanten jonger dan 35 jaar is geen aandacht voor risico’s rond werkloosheid en arbeidsongeschiktheid.

 

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.