Radar controleert hypotheekverstrekkers op belofte

0

Het consumentenprogramma Radar heeft onderzocht of hypotheekverstrekkers zich aan hun belofte hebben gehouden op het dossier ‘te hoge boeterentes’. De banken beloofden naar aanleiding van eerdere uitzendingen over dit onderwerp beterschap en openheid van zaken.

“Begin 2018 zouden ze alles op een rij hebben en zou de klant weten waar ze aan toe is. Maar is het de banken ook gelukt?”, aldus Radar dat meer dan dertig hypotheekverstrekkers heeft benaderd over deze vraag. De uitkomsten worden maandagavond om 20:30 uur op NPO 1 gepresenteerd.

Vaker in het nieuws

In 2016 liet Radar al zien hoe advocaat Dirk Boselie en adviseurs van Ikbenfrits.nl onderzoek deden naar de hoogte van boeterentes. Volgens hen zou destijds geen enkele bank in Nederland bij de berekening van die boeterente rekening houden met bedragen die boetevrij afgelost worden. Dat was in de periode voordat de Autoriteit Financiële Markten (AFM) met een leidraad kwam. Ikbenfrits.nl onderzocht in 2016 12.000 hypotheken en trok hieruit de conclusie dat er per klant gemiddeld 3.447 euro te veel betaald is. Sindsdien neemt Radar de boeterente problematiek met enige regelmaat op de korrel.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.