RaboResearch: ‘Gemiddelde starter komt ruim een ton tekort’

0

Volgens woningmarkteconomen van RaboResearch blijven starters grote moeite houden om een huis te kopen.

In veel regio’s zijn Nederlandse koophuizen alweer even duur als of duurder dan medio 2022. Naar verwachting stijgen de huizenprijzen in 2024 gemiddeld met 6,7%, gevolgd door een prijsstijging van 5,2% in 2025. Gebrek aan aanbod zet een rem op het aantal transacties. Voor starters blijft het lastig om een woning te kopen. Met het doorsnee inkomen komen ze in 2024 123.000 euro tekort voor de doorsnee koopwoning.

Bestaande koophuizen

Het herstel van de woningmarkt zette dit voorjaar onverminderd door. Bestaande koophuizen waren in april voor het eerst weer duurder dan op de prijspiek in juli 2022. Terwijl huizen in mei vorig jaar – op het dieptepunt van de markt – nog 6,2% goedkoper waren dan op de vorige piek, ligt het prijspeil inmiddels alweer 0,8% hoger. Jaar-op-jaar steeg de prijsindex bestaande koopwoningen in april met 7,5%. Tussen april 2023 en april 2024 werd de gemiddelde verkochte koopwoning ruim 30.000 euro duurder

Herstel

De afkoeling van de woningmarkt en het daarop volgende herstel heeft daarmee minder dan twee jaar geduurd. Het herstel gaat dit keer een stuk sneller dan bij eerdere periodes met een afkoelende woningmarkt en de huizenprijzen zijn nu bovendien minder sterk gedaald. Vanaf 2008 daalden de huizenprijzen met 21%, waarna het tot 2018 duurde voordat een nieuw prijsrecord werd gevestigd. Na 1978 daalden de huizenprijzen zelfs met 35% en moest nog langer worden gewacht op een nieuw prijsrecord: dat kon pas in 1993 in de boeken worden geschreven.

Loonstijgingen

Het illustreert volgens de economen hoe snel de vraag zich dit keer heeft hersteld, nadat potentiële kopers aanvankelijk afhaakten door snel stijgende hypotheekrentes. De rap stijgende inkomens verzachtten de pijn van de hogere hypotheekrentes al snel, terwijl de rentes in het laatste deel van 2023 weer iets daalden. Inmiddels kunnen potentiële huizenkopers met een inkomen van één of twee keer modaal naar schatting weer meer lenen dan begin 2022, toen de rentes historisch laag waren. De hoge loonstijgingen vormen samen met de structureel bij de vraag achterblijvende nieuwbouw de belangrijkste verklaringen voor de dit keer snel aantrekkende huizenmarkt.

Lees hier het hele Kwartaalbericht Woningmarkt van RaboResearch

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.