Rabobank verhoogt huizenprijsverwachting naar 8%

0

Volgens de economen van Rabobank worden de huizenprijzen dit jaar verder opgestuwd door het woningtekort en de lage rente. De Rabobankeconomen verwachten dat huizen dit jaar 8% duurder worden dan in 2020. Voor 2022 voorzien zij een lagere huizenprijsstijging van gemiddeld 4%.

Hiermee heeft Rabobank de huizenprijsverwachting fors naar boven bijgesteld. Eind 2020 gingen de economen namelijk nog uit van een gemiddelde huizenprijsgroei van respectievelijk 5,5% en 2,5%. Als belangrijkste reden voor de opwaartse bijstelling verwijst Rabobank naar de macro-economische vooruitzichten. Die vallen positiever uit ten opzichte van de vorige raming. “Vooral de werkloosheid loopt naar verwachting minder op dan eerder voorzien. Daarnaast speelt de aanhoudende krapte op de woningmarkt een rol in de opwaartse prijsontwikkeling. Bovendien zijn de financieringsmogelijkheden van potentiële huizenkopers momenteel erg gunstig”, schrijft woningmarkteconoom Carola de Groot in het Rabobank Kwartaalbericht Woningmarkt.

Minder verkopen

Wel verwachten de economen van Rabobank een daling van het aantal verkochte huizen. De Groot: “Vorig jaar wisselden nog 236.000 huizen van eigenaar en voor dit jaar verwachten we zo’n 220.000 verkopen, gevolgd door 210.000 in 2022. Dit lagere aantal verkopen komt niet zozeer door een verminderde vraag naar koophuizen, maar simpelweg door een gebrek aan beschikbare huizen doordat er te weinig wordt gebouwd.”

Onzekerheid blijft groot

De prognoses voor de huizenmarkt blijven met onzekerheid omgeven, besluit De Groot. “Allereerst vormen beleggers een onzekere factor. Wij verwachten dat de vraag van beleggers dit jaar wat inzakt omdat zij, anticiperend op de fors hogere overdrachtsbelasting voor beleggers sinds de jaarwisseling, hun aankopen hebben vervroegd. Dit kan de huizenprijsontwikkeling drukken, maar het is onzeker in welke mate. De coronacrisis blijft eveneens voor onzekerheid zorgen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.