Rabobank stelt PSD2-koppeling beschikbaar

0

Rabobank heeft de deuren geopend voor samenwerking met startups en andere bedrijven die op basis van PSD2 regelgeving vernieuwende diensten aanbieden. De bank startte in september 2018 met een testomgeving voor financiële dienstverleners om de mogelijkheden van PSD2 te verkennen.

Rabobank verleent de toegang tot bankgegevens via zogenaamde API-koppelingen aan dienstverleners met een PSD2-vergunning. Op basis hiervan kunnen die bedrijven nieuwe diensten ontwikkelen. Zodra consumenten zelf expliciet toestemming geven voor het delen van gegevens, krijgen zij bijvoorbeeld eenvoudiger inzicht in hun geldzaken via apps. Naar verwachting komen de eerste Rabobank API eind maart al beschikbaar.

Rabobank past PSD2 ook toe in de eigen Rabo-app. Zodra andere banken hun koppelingen gereed hebben, wil Rabobank de klant de mogelijkheid bieden om ook die bankrekeningen in de Rabo-app te tonen. “Dan kunnen klanten het saldo van die rekening inzien, transactieoverzichten bekijken en ook betalen. Nu is dat al mogelijk voor rekeninghouders van bunq.”

Nieuwe diensten

In de testomgeving voor financiële dienstverleners werken nu 550 ontwikkelaars met Rabobank samen, om op basis van proefdata bijvoorbeeld nieuwe apps te bouwen voor particulieren en bedrijven. Michiel Kwaaitaal, namens Rabobank verantwoordelijk voor betalingsverkeer: “Na een half jaar uitvoerig testen en proefdraaien met PSD2 zien wij tal van voorbeelden die grote potentie bieden voor zowel de consument als voor ondernemers. Door onze deuren te openen ontstaan vernieuwende diensten.”

Diensten als een online financiële coach via een app, die altijd en overal actueel inzicht biedt op de bestedingen. Extra actueel financieel inzicht voor ondernemers met rekeningen bij verschillende banken, en een kredietservice voor bedrijven, waarmee ondernemers eenvoudiger hun kredietwaardigheid kunnen aantonen door met een druk op de knop financiële data te delen.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.