Rabobank sluit helft filialen

0

De lage rente, veranderend klantgedrag en corona nopen Rabobank tot een nieuwe reorganisatie, waarbij het mes stevig in het kantorennetwerk gaat. Het aantal lokale bankkantoren gaat in de plannen terug van 89 naar 71. Het aantal filialen— waarvan een lokale bank er meerdere kan hebben — slinkt de komende jaren naar 100 tot 150. Dat is een halvering van de 335 filialen die Rabobank voor het uitbreken van de coronapandemie nog had.

Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken die het FD in handen heeft. De nieuwste plannen, bankieren 3.5 gedoopt, zijn volgens de directie hard nodig om in te kunnen spelen op de vele uitdagingen die op banken afkomen, schrijft de krant. “Door het aantal filialen verder in te krimpen en de aansturing van lokale banken nog meer te centraliseren hoopt de bank de winst op peil te houden en beter grip te krijgen op de risico’s. Eerdere ingrijpende veranderingen in de coöperatieve structuur hebben de kosten wel teruggedrongen, maar de inkomsten onvoldoende opgekrikt.”

Winstdoelstelling

Het FD vroeg topman Wiebe Draijer om een toelichting. “Uit de nieuwe organisatiestructuur komt geen hogere winstdoelstelling rollen. Maar door de daling van de rente lopen de inkomsten terug. Dat moet wel worden opgevangen door onze klanten efficiënter te bedienen. Dat kan niet meer met hetzelfde aantal kantoren. En dat hoeft ook niet. We zijn waar onze klanten zijn en komen. Dat kan bijvoorbeeld zijn in een winkel, festival of bibliotheek.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.