Rabobank past risico-opslag automatisch aan

0

De Rabobank past als eerste grootbank de risico-opslagen op zijn hypotheken aan, zonder dat de klant er om hoeft te vragen. Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: “Dit is een belangrijk succes in de campagne ‘Omlaag met die opslag!’ We roepen andere banken op snel dit goede voorbeeld te volgen.”

Molenaar: “Banken rekenen vaak een forse risico-opslag (rente-opslag) bovenop de basisrente. Deze rente rekenen zij wanneer je een hypotheek hebt die even hoog of hoger is dan de woningwaarde. Dit doen ze om het risico te beperken dat de hypotheeknemer de volledige schuld niet kan terugbetalen. Als de schuld kleiner wordt door (extra) aflossing of door stijging van de woningwaarde, wordt dat risico ook kleiner. Zo kan de opslag omlaag of zelfs helemaal vervallen.”

Opslag aanpassen

Bij de meeste banken moeten klanten daar zélf om vragen. Onterecht, vindt de Consumentenbond, want woningeigenaren zijn vaak niet goed op de hoogte van die opslag en wanneer die omlaag kan. “Wij willen dat banken zélf in actie komen en de risico-opslag automatisch aanpassen zodra de schuld door aflossing lager is geworden. Ook als de eigenaar kan aantonen dat de woning meer waard is geworden door de gestegen huizenprijzen, moet de bank direct de opslag aanpassen”, aldus Molenaar.

Tachtig procent

Kleine, nieuwere hypotheekverstrekkers passen de risico-opslag al wel automatisch en tijdens de looptijd van de hypotheek aan. Maar zo’n 80% van de woningeigenaren heeft een hypotheek bij een van de grote banken: Rabobank, ABN Amro, ING en SNS. De Consumentenbond onderzoekt jaarlijks het risico-opslagbeleid van alle hypotheekverstrekkers.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.