Rabobank: ‘Helft Nederlanders verwacht financiële problemen door coronacrisis’

0

De coronacrisis heeft grote economische gevolgen. De helft van de Nederlanders verwacht dan ook dat de coronacrisis in enige mate zal leiden tot financiële problemen voor hun eigen huishouden. Dit blijkt uit een enquête van economen van de Rabobank onder ruim 2.700 Nederlanders.

Mensen die (meer) financiële problemen verwachten, sparen bewuster, geven minder uit aan producten of diensten die indruk maken op anderen, brengen hun financiën in kaart, wisselen bespaartips uit en bespreken hun financiële situatie met partner en/of goede vrienden of familie. Opvallend is echter dat nog steeds veel mensen die financiële problemen verwachten, geen van deze acties hebben ondernomen door de corona-uitbraak.

Gedrag aanpassen

Zo geeft 26% van de ondervraagden aan te verwachten dat de coronacrisis een beetje tot financiële problemen zal leiden, 17% matig, 5% veel en 2% heel veel. Iets minder dan de helft verwacht dat de coronacrisis niet tot financiële problemen zal leiden in het huishouden. “Wie somber is over zijn financiële situatie, zal eerder zijn gedrag aanpassen om de financiën meer op orde te brengen of op orde te houden”, zegt Rabobank-econoom Carlijn Prins.

Zes vragen

Specifiek vroegen de economen daarom of respondenten door de uitbraak van het coronavirus 1) een overzicht van hun financiën hebben gemaakt, 2) hun financiële situatie hebben besproken met hun partner, 3) hun financiële situatie hebben besproken met goede vrienden of familie, 4) bespaartips hebben uitgewisseld, 5) bewust meer zijn gaan sparen en 6) of ze minder geld hebben uitgegeven aan producten of diensten die indruk maken op anderen.

Vaker actie ondernemen

Prins: “Praten over je geldzaken kan bijvoorbeeld helpen om financiële problemen te ontdekken en oplossingen te vinden. En wie zich zorgen maakt om zijn financiële situatie, zet misschien bewust extra geld opzij om tegenslagen in de toekomst op te kunnen vangen, mits daar financiële ruimte voor is. Respondenten die verwachten dat de coronacisis leidt tot financiële problemen, hebben inderdaad vaker actie ondernomen. Zo geeft 25% van de respondenten die door de corona-uitbraak veel tot heel veel financiële problemen verwacht aan bewust minder te hebben uitgegeven om te sparen. Onder respondenten die geen problemen verwachten, is dat 9%. Bovendien geeft 43% van de respondenten die veel tot heel veel financiële problemen verwachten aan de financiële situatie te hebben besproken met hun partner. Onder respondenten die geen problemen verwachten, is dat 15%.”

Niet tijdig aan de bel trekken

“Desondanks heeft 31% van de Nederlanders die veel of heel veel financiële problemen verwachten en 57% van degenen die een beetje tot matige problemen verwachten helemaal géén van de door ons onderzochte maatregelen getroffen. Opvallend, want bij het ontstaan van financiële problemen kunnen tijdig aan de bel trekken en actie ondernemen erger voorkomen”, aldus Prins

Verontrustend

Toch hoeft dat volgens Prins niet direct problematisch te zijn. Zo hielden huishoudens door de lockdown-maatregelen soms al geld over, waardoor zij wellicht minder reden hadden om bewust nog meer opzij te zetten. “Verder zitten bij sommige Nederlanders één of meer van de zes financiële handelingen al in hun standaardrepertoire en was de corona-uitbraak voor hen geen aanleiding om deze handelingen extra uit te voeren. Een deel van de mensen die veel tot heel veel financiële problemen verwachten zet bijvoorbeeld al regelmatig zijn financiën op een rij. Maar alsnog doet ruim een vijfde van hen dit minder dan één keer per jaar of zelfs nooit, én heeft dit ook niet gedaan door de corona-uitbraak. Dat is wel verontrustend. Ook zijn er helaas huishoudens die geen ruimte hebben om extra te sparen, omdat zij moeite hebben om rond te komen.”

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.