Rabobank accepteert hypotheekaanvragen met brondata

0

Het is vandaag mogelijk om bij alle producten van de Rabobank brondata te gebruiken bij de hypotheekaanvraag. Argenta, Aegon, bijBouwe, NIBC en Allianz doen dit al langer. Voor de ontsloten bronnen hoeft de hypotheekadviseur niet meer handmatig gegevens in te voeren. De klant downloadt de app van Ockto en geeft akkoord op het delen van zijn gegevens.

Begin dit jaar is deze service (CA/CX) gelanceerd waarmee hypotheekadviseurs klantgegevens uit de bron geautomatiseerd via HDN met geldverstrekkers kunnen delen. Dit zijn gegevens van het UWV en Mijnpensioenoverzicht.nl. Komend jaar breidt HDN de service uit met de gegevens van MijnOverheid en gegevens over eventuele studieschulden (DUO).

Minder documenten

Binnen de HDN service is het mogelijk om bij een hypotheekaanvraag de gegevens van het UWV voor de Inkomensbepaling Loondienst (IBL) en pensioengegevens uit Mijnpensioenoverzicht direct bij de deelnemende geldverstrekkers aan te leveren. “Hiermee komt het handmatig aanleveren van een werkgeversverklaring in veel gevallen te vervallen en hoeft de adviseur het IBL-toetsinkomen niet meer eerst vast te stellen. Ook hoeft hij het pensioenoverzicht niet langer handmatig aan te leveren. Door gebruik te maken van brondata in plaats van het toesturen van documenten verloopt een hypotheekaanvraag een stuk soepeler. De geldverstrekkers valideren gegevens uit de hypotheekaanvraag met behulp van brondata die zij van Ockto krijgen. Voor de consument en adviseur levert dit een betere ervaring op, omdat zij minder bewijstukken hoeven aan te leveren en het gehele proces sneller verloopt”, aldus HDN.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.