Rabo verkoopt voor miljard hypotheken aan Vivat

0

“Om kapitaal vrij te spelen” heeft Rabobank 1 miljard euro van zijn totale hypothekenportefeuille (201,5 miljard euro, eind 2015) doorverkocht aan verzekeraar Vivat Verzekeringen.

Door lokale Rabobanken verstrekte woninghypotheken hield Rabobank tot nu toe op zijn eigen balans. “Dat de bank nu een deel van deze hypotheken van de balans haalt, is ingegeven door aanvullende kapitaalregelgeving, de beleggingsanimo van investeerders en de wens om onze klanten te blijven voorzien van hypotheken en kredieten”, aldus Rabobank.

De woninghypothekenportefeuille van Rabobank in Nederland heeft een totaalomvang van 201,5 miljard euro (inclusief Obvion). “Dit vormt een substantieel onderdeel van de balans. Ook Rabobank ontkomt niet aan de gevolgen van verzwaarde Europese regelgeving, de daarmee samenhangende funding-doelstellingen en de wens om aan hoge kapitaalsratio’s te blijven voldoen. Vandaar deze stap tot gedeeltelijke verkoop: deze eerste transactie met een omvang van 1 miljard euro is circa 0,5% van onze totale hypothekenportefeuille.”

Kapitaal vrijspelen

In lijn met zijn kapitaalstrategie speelt Rabobank met deze transactie kapitaal vrij om haar buffers verder te versterken. Zou de bank alle woninghypotheken op zijn eigen balans houden, dan dient Rabo door nieuwe regelgeving extra kapitaal aan te houden. Om dit extra kapitaalsbeslag te verminderen, is het voor de bank gunstiger om een deel van deze portefeuille onder te brengen bij institutionele beleggers zoals pensioenfondsen en verzekeraars.

Vivat zegt op zoek te zijn naar goede investeringen met een, bij de verplichtingen passende, langere looptijd. Participeren in Nederlandse hypotheken levert de verzekeraar daarbij een passend rendement. Ook het relatief lage risico van deze hypothekenportefeuille maakt dit een aantrekkelijke investering.

Met deze transactie koopt Vivat een deel van de bestaande hypothekenportefeuille en maakt daarvoor het aankoopbedrag over aan de Rabobank. Tijdens de looptijd ontvangt de verzekeraar van de Rabobank alle kasstromen uit dit deel van de portefeuille, zoals rentebetalingen en aflossingen. In tegenstelling tot de structuur die speciale hypotheekfondsen hanteren, kan het bedrijf zo direct deelnemen in Rabobank-hypotheken.

Klantrelatie blijft dezelfde

Voor hypotheekklanten heeft de verkoop geen gevolgen. Klanten behouden al hun contacten met de bank: de hypotheekovereenkomst en de voorwaarden die zijn afgesproken tussen klant en bank blijven dezelfde. Ook is bij de lokale banken niet bekend welke hypotheken zijn doorverkocht. En Rabobank blijft het aanspreekpunt voor de klant.

Elke werkdag het belangrijkste financiële nieuws in uw mailbox? Meld u gratis aan voor InFinance Daily.

Deel dit artikel

Over de auteur

Redactie InFinance

De redactie is verantwoordelijk voor de dagelijkse nieuwsupdates op de website InFinance.nl en nieuwsbrief InFinance Daily.